Hašek už se rozhodl. Na výzvy "hrobníka" však nereaguje

24.06.2010 10:25

Jihomoravskému hejtmanovi Haškovi pořádně zhořkl jeho osobní úspěch v květnových volbách. Kroužkování ho vyneslo do Sněmovny, ale ODS kvůli tomu rozbila krajskou koalici.

Hašek už se rozhodl. Na výzvy "hrobníka" však nereaguje

Po krajských volbách v roce 2008, kdy se politické kyvadlo celorepublikově vychýlilo ve prospěch levice, nebylo problémem pro sociálnědemokratického lídra na jižní Moravě Michala Haška sestavit koalici a nechat se zvolit hejtmanem. Občanští demokraté byli na ústupu, a tak si v kraji chtěli uchovat část vlivu alespoň tím, že kývli ČSSD na koaliční spolupráci.

Po nedávných parlamentních volbách se však karta obrátila a do hluboké defenzívy byla zatlačena sociální demokracie, ač získala nejvíce hlasů. Oslabení největšího rivala využila jihomoravská ODS a ukončila dvouletou spolupráci ve vedení Jihomoravského kraje. „Jedním ze zásadních důvodů, proč koalice padla, byla i osobnost hejtmana Michala Haška," opakovaně prohlásil předseda jihomoravské ODS Jiří Kadrnka.

Hašek už se rozhodl, prozradí to v nejbližších dnech

Vadilo mu především, že byl Hašek voliči vynesen z jedenáctého místa na kandidátce ČSSD až do Sněmovny a zvažoval, že si ponechá jak hejtmanský post, tak poslaneckou funkci. To se ale podle Kadrnky nedá vykonávat současně a vyzval proto Haška, aby na pozici hejtmana rezignoval.

„Na výroky hrobníka úspěšné krajské koalice na jižní Moravě Jiřího Kadrnky nehodlám nijak reagovat. Moje rozhodnutí uzrálo a sdělím jej v nejbližších dnech," svěřil se Hašek pro ParlamentníListy.cz. Potvrdil tak své původní informace, že se o působení ve funkcích hejtmana a poslance rozhodne nejpozději do konce června.

Bez poslaneckého mandátu by mohl dopadnout jako Topolánek s Čunkem

Svou roli při rozhodování bude hrát i Haškův záměr ucházet se o funkci předsedy ČSSD. Zatím kandidaturu ohlásil jen on a první místopředseda Bohuslav Sobotka. Pro své ambice vést nejsilnější levicovou stranu by se Haškovi určitě Sněmovna hodila, protože předsedové stran, kteří neseděli v poslaneckých lavicích, ať už to byl Topolánek z ODS či Čunek z KDU-ČSL, měli výrazně obtížnější pozici.

Čtěte také: 

Hejtman Hašek: Mimořádný volební úspěch mu přinesl těžké dilema

Asociace krajů podpořila Haška: Ať je z něho „hejtmanec"

Foto: Marek Lukáš

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…