Česko půjde před Soudní dvůr. Porušuje pravidla výběru DPH

24.06.2010 20:00

Dvě žaloby podala na Česko Evropská komise. Té se nelíbí porušování pravidel pro takzvané seskupení DPH a nedostatečná liberalizace železniční dopravy, informuje iHNed.cz.

Česko půjde před Soudní dvůr. Porušuje pravidla výběru DPH

Vybírání daně z přidané hodnoty (DPH) bylo důvodem, proč Evropská komise zažalovala Česko u Soudního dvora EU v Lucemburku. Češi údajně porušují pravidla pro takzvané seskupení DPH, které umožňuje, aby stát přistupoval k několika osobám, které spolu z právního hlediska nemají nic společného, ale jsou propojené finančně, jako k jedné osobě.

Provinění českého státu spočívá v tom, že umožňuje, aby se seskupení pro platbu DPH mohly účastnit i osoby, které daň neplatí. Komise vyzývala i Nizozemsko, Irsko, Finsko, Švédsko, Velkou Británii a Dánsko, aby pravidla upravily, ale zatím marně. „Vzhledem k tomu, že v uvedených členských státech problémy přetrvávají, rozhodla se Komise předložit jejich věc Soudnímu dvoru EU," zdůvodnila Evropská komise.

Opatření na liberalizaci železniční dopravy nezvládla polovička zemí

Zatím ale žádné sankce nehrozí, i kdyby soud uznal, že Češi a další země unijní legislativu skutečně porušují. Ty by mohly přijít jen tehdy, pokud by česká vláda případný rozsudek ignorovala a komise by jí zažalovala podruhé. Zpovídat se bude Česko u evropské justice i z toho, že nesprávně převedlo do svého práva pravidla týkající se liberalizace železniční dopravy.

Tuto agendu ale nezvládlo dokonce 13 zemí ze sedmadvacetičlenné EU. „Neprovedení těchto opatření na liberalizaci trhu železniční dopravy připravuje provozovatele železnic o příležitost nabízet služby v ostatních členských státech a zákazníky železničních společností o větší nabídku konkurenčních železničních služeb," uvedla Evropská komise ve svém prohlášení.

Čtěte také:

Evropská komise se chová arogantně 

Česko nesplňuje podmínky přijetí eura, tvrdí Evropská komise

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tlak veřejnosti a médií na obchodní řetězce polevil. A už se to děje zase

20:50 Tlak veřejnosti a médií na obchodní řetězce polevil. A už se to děje zase

Dubnovou inflaci nasměrovalo vzhůru především nečekané zdražení potravin. „Pokud zákazník stále – a …