Majetný poslanec ODS odešel, aby nebyl červený hadr

25.06.2010 7:45

Bývalý poslanec za ODS Daniel Rovan končí svou politickou kariéru poté, co Hospodářské noviny poukázaly na podezřelé zatajování jeho majetkových poměrů.

Majetný poslanec ODS odešel, aby nebyl červený hadr

Poslanec do čestného přiznání napsal že si na svůj dům vzal 700 tisíc korun hypotéku, ve skutečnosti ale dluží milion a půl. Přiznání musí poslanci odevzdávat podle zákona o střetu zájmů. HN však navíc zjistily i to, že si Rovan v Praze drží magitrátní byt a současně bydlí v nové vile.

Co však je možná ještě závažnější, ona nová vila stála 6,8 milionu korun. I když se nejedná o malou částku, Rovanův jednasedmdesátiletý tchán přesto rovných 5,8 milionů z této částky zaplatil v hotovosti. Zda si mohla rodina takovou sumu uspořit exposlanec prý zatím uspokojivě vysvětlit nedokázal.

HN také zkoumaly, zda byl za chyby v přiznání poslanec nějak potrestán. Podle zákona se mělo řízení zahájit na Praze 14, je to ovšem v obvodě, kde je Rovan až do říjnových voleb místostarostou.

"Jako evidenční orgán jsem postupoval v souladu se zákonem. O konkrétních přestupkových řízeních však není možno podávat informace třetím osobám," odbyl všechny otázky tajemník radnice Luděk Lisý.

Odchází z politiky, aby nebyl pro ODS červeným hadrem

Poté, co se noviny začaly o případ zajímat, poslanec náhle změnil svá předsevzetí pokračovat v politické kariéře. "Před pár dny se ovšem v tichosti vzdal všech stranických funkcí a nechal se vyškrtnout i z kandidátky do komunálních voleb," píše server iHNed.cz.

"Řekl nám, že sice nemá žádný majetkový problém, ale že nechce sloužit jako záminka k dalším útokům na ODS," řekla HN šéfka oblastního sdružení ODS v Praze 14 Andrea Vlásenková. "Přišel sám jako chlap," dodala. Samotný Rovan se omezil na strohý vzkaz: "Kandidovat nebudu."

Je však prý otázkou, zda se jedná o další očistný proces v ODS, či zda jde jen o pokus vyhnout se zevrubnější kontrole.


Čtěte také:


Foto:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ro

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Katastrofa století. A vláda nic.“ Mrazy zasadily v ČR krutou ránu

9:11 „Katastrofa století. A vláda nic.“ Mrazy zasadily v ČR krutou ránu

POHLED SELSKÝM ROZUMEM „Za mého dětství se říkávalo, že brambory jsou pokrmem chudého lidu,“ vzpomín…