Nejednotná pražská ODS v noci hlasovala: Novým šéfem je Šťastný

25.06.2010 2:21

AKTUALIZOVÁNO Pražský sněm zvolil nového předsedu po rezignovaném Pavlu Bémovi. Stal se jím poslanec Boris Šťastný. Sněm vybral i sedm lídrů do voleb do pražského zastupitelstva. ParlamentníListy.cz získaly komentář jednoho z předních členů pražské ODS, který není s výběrem jmen spokojen. Situace se podle něho vůbec nezměnila.

Nejednotná pražská ODS v noci hlasovala: Novým šéfem je Šťastný

Novým předsedou pražské ODS byl zvolen poslanec Boris Šťastný. V nočním hlasování porazil soupeřku Aleksandru Udženiji z Prahy 2. Hlas mu dalo 75 ze 101 delegátů sněmu. Šťastný ve funkci nahradí primátora Pavla Béma, který rezignoval po sněmovních volbách. Praha v nich utrpěla porážku od TOP 09.  

"Vážím si toho. Myslím, že 75 hlasů je dostatečně silný mandát," řekl po volbě Šťastný. Sněm současně zkrátil funkční období celého vedení do 15. prosince. 

Pražská ODS ve čtvrtek večer vybrala také sedm lídrů do zastupitelstva. Stali se jimi náměstci primátora Marie Kousalíková, Pavel Klega a Rudolf Blažek a dále starostové Petr Hána, Josef Nosek, Andrea Vlásenková a členka výkonné rady ODS Aleksandra Udženija. 

"Sedím na pražském regionu. Šaškárna v režii Hrdličky. Na předních místech kandidátky do Zastupitelstva hlavního města Prahy zůstanou vesměs samé staré tváře. Tomáš Chalupa se úplně vzdal kandidatury a dobře udělal," komentoval volbu kandidátů jeden z předních členů pražské ODS, který byl přítomen na jednání regionálního sněmu.

Možnou volbu Borise Šťastného do čela pražské ODS vnímal ještě před hlasováním rovněž kriticky. "Případné zvolení Borise Šťastného za předsedu pražské ODS je kosmetická změna. Pražský vlak jede dál do zdi. A já jedu radši domů," řekl rozzlobeně pro ParlamentníListy.cz. 

Poslanec a starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa odstoupil z kandidátky do podzimních voleb. Podle zdroje přítomného na jednání to bylo kvůli tomu, aby "nastavil zrcadlo zbytku pražské ODS".

Kandidatury se kromě Chalupy vzdal i pražský radní pro oblast územního rozvoje Martin Langmajer, a to kolem půl sedmé večer, kdy se na zasedání rozeběhla živá diskuze o kandidátce do Zastupitelstva Prahy. Delegáti se nemohli dohodnout ani na volebním řádu. Regionální sněm podle návrhu neměl určovat, kdo bude první až třetí na kandidátkách. Rozhodovat o předních příčkách měla pouze Regionální rada. Systém volby je specifický tím, že to bylo poprvé, kdy by sněm neurčoval první tři jména na kandidátní listině.

V pozdních hodinách opustila sněm i kandidátka na lídra pražské ODS Jana Černochová. "Nikdy jsem neměla zájem být předsedou pražské ODS. Chtěla jsem jí ale pomoct. Průběh sněmu mě ale utvrdil v tom, že o změnu není zájem," řekla novinářům na rozloučenou Černochová.

Někteří delegáti se k odchodu Černochové vyjádřili nesouhlasně. Například radní Prahy 10 Bohumil Zoufalík řekl, že k odchodu neměla žádný důvod a jen vytváří navenek dojem, že jsou delegáti sněmu rozhádaní, což podle jeho slov není pravda.

Černochová svým odchodem a konečným postojem vypadla ze hry o křeslo předsedy ODS v Praze.


Černochová si přála čistku ve vedení pražské ODS

Černochová dříve uvedla, že by funkci přijala v případě, že by se obměnilo celé vedení pražské ODS. "Pokud se na mě obrací delegáti a ptají se mě, jestli bych o tom uvažovala, tak říkám ano. Možná bych o tom uvažovala tehdy, pokud bychom měli sebereflexi všichni, to znamená, že by podalo demisi celé vedení pražské ODS," řekla ve čtvrtek novinářům. 

Šťastný před čtvrtečním jednání regionálního sněmu sdělil, že žádné podmínky nemá. Proto by jeho šance na zvolení mohla být větší. "Nemám žádné podmínky kromě toho, že musíme změnit způsob politiky uvnitř i navenek," uvedl Šťastný. Podle něj je potřeba znovu obnovit ztracenou důvěru pražské ODS a navázat dobrou komunikaci s novým celorepublikovým vedení strany. 


Nový šéf pražské ODS se nezúčastní voleb. Nebude ani primátorem
 

Podle některých delegátů sněmu by nástupce Pavla Béma v této stranické funkci neměl na podzim kandidovat do pražského zastupitelstva, a tudíž ani na pražského primátora. Zdůvodňují to tím, že nový předseda by měl mít dostatek času na konsolidaci ODS v metropoli a na zastupování pražského regionu při jednání s celorepublikovým vedením strany.


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík, pas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …