Podezřelé struktury odumřou. Voliči už kandidátky čtou, tvrdí Blažek

26.06.2010 11:27

Nový místopředseda ODS Pavel Blažek si myslí, že k jeho zvolení do vysoké funkce přispěla celková atmosféra kongresu ODS a to, že Jihomoravský kraj jel na celostátní kongres do Prahy jednotný. Kongres také odstartoval boj proti strukturám.

Podezřelé struktury odumřou. Voliči už kandidátky čtou, tvrdí Blažek

Právě u Blažka je jeho strmý vzestup patrně vysvětlitelný i rasancí jeho osobnosti. Svého času ho bývalý předseda ODS Mirek Topolánek označil za jednoho ze svých možných nástupců.

Navzdory tomu, že se Blažek uplatnil i díky novému trendu "bez kmotrů", on sám, podobně jako předseda Nečas, nemá výraz kmotr rád.

"Slovo kmotr přímo nesnáším... stranu strašně poškozuje a asi se to v ní velmi dlouho ponese."

Nebudou mít z čeho žít

Blažek ovšem nepolemizuje s tím, že parazitující struktury ve straně existují. Podle jeho názorů existují v mnoha stranách. Důležité je, že struktury, které chtějí vládnout v příšeří, "už za chviličku nebudou mít z čeho žít".

"To znamená, že odumřou samy, on to žádný vnitrostranický Cattani nevyřeší," zdůraznil Blažek. Podle něho není strana žádné NSDAP, aby mohla vystupovat proti těmto strukturám nějakým násiným, či policejním způsobem.

Dohody a protidohody

Blažek ovšem nepopřel, že před kongresem ODS existovaly  "určité rysy dohod nebo i dohody." Každá akce však vyvolává reakci a tak jakmile vyšlo ve známost jakési tušení těchto dohod, reagovaly jiné skupiny tím, že začaly jednotlivé regiony rozkládat zevnitř. Jedním z výsledků bylo i to, že Praha přijela zcela nejednotná. Obětí se stal Vodrážka.

"Je evidentní, že minimálně polovina pražských delegátů nevolila Davida Vodrážku, a to ani v jedné volbě."

Velký podíl na neúspěchu bývalého 1. místopředsedy se přičítá jeho kongresovému "zpackanému" projevu. Blažek si však s odstupem času myslí, že "existovala určitá dohoda ten projev zesměšnit už před kongresem."

Lidé začali číst kandidátky

V souvislosti s podzimními komunálními volbami se Blažek znovu vrátil k otázce propojení politických stran s byznysem. Jako důležitou zbraň proti vlivu skupin spojených s byznysem vídí skutečnost, že lidé začli číst kandidátky. Je to velký rozdíl, předtím se podle něho volilo hlavně podle značek politických stran.

"Jsem si naprosto jist, že pokud se dnes tyto strutury dostanou na kandidátky, tak je lidi volit nebudou. Pokud jakákoliv strana teď nepochopí, že na kandidátky nemůže dávat nepřijatelné osoby, tak je lidé nezvolí, K tomu stoprocentně dojde," upozorňuje zcela rezolutně nový místopředseda ODS.


Čtěte také:


Ilustrační foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ro

Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

Ministerstvo pro vědu a výzkum

Můžete mě nějak přesvědčit, že toto ministerstvo není jen politickou trafikou? Protože ho stejně řídí lidi bez kompetence nebo vám snad přišla Langšádlová nebo teď Ženíšek kompetentní? A nezvládlo by agendu ministerstvo školství? Protože dřív to zvládalo. Jak to vysvětlíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci od spojence dostali nepříjemný vzkaz

9:54 Ukrajinci od spojence dostali nepříjemný vzkaz

Rusové pokračují v postupu na východě Ukrajiny. Útočí u Svatove a podle washingtonského Institutu pr…