Češi jsou proti sponzorským darům v politice. Zavání to korupcí

27.06.2010 20:35

Většina lidí si myslí, že sponzorské dary politickým stranám zvyšují riziko korupce. Zjistil to červnový průzkum společnosti SANEP.

Češi jsou proti sponzorským darům v politice. Zavání to korupcí

Podle většiny dotázaných je motivem mnohamilionových darů prosazení obchodních zájmů a snaha koupit si vliv a výhody. Většinový názor je, že strany, které deklarují boj s korupcí, by sponzorské dary od podnikatelů neměly přijímat.


Z respondentů si 85 procent myslí, že velkorysé finanční dary od kontroverzních podnikatelů jsou rizikem a sponzoři by si tak mohli zajišťovat přístup ke státním zakázkám. Tvrzením některých politiků, že dary sponzory nezvýhodňují, věří jen necelých 11 procent repondentů. Podle 37 procent občanů je hlavním motivem poskytování finančních darů stranám snaha získat státní zakázku. Téměř 22 procent dotázaných uvedlo, že cílem darů je ovlivnit podobu zákonů a téměř tři procenta si myslí, že finančními dary si sponzoři zajišťují ochranu před policií či soudy. Pouze necelá desetina občanů věří, že hlavní motivací pro poskytování darů jsou sympatie s idejemi obdarovávané politické strany. 

Více než 54 procent dotázaných je pak toho názoru, že politické strany, které slibují boj s korupcí a avizují maximální transparentnost svých stranických pokladen, by sponzorské dary od podnikatelů neměly přijímat.    

Internetový průzkum společnosti SANEP byl ve dnech 9.-16. června 2010 proveden na reprezentativním vzorku 10,840 dotázaných ve věkové kategorii  18-69 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci panelu 175 tisíc registrovaných uživatelů 22,193 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje kolem +- 1,5 procentního bodu. 


Sponzorské dary přitahují pozornost

Na sponzorské dary se často soustředí pozornost médií. Finančník Zdeněk Bakala letos před volbami daroval středopravým stranám ODS, TOP 09 a Věcem veřejným dohromady 28,5 milionu korun. Lídři těchto stran dar neodmítli, nicméně odmítli podezření, že by dar mohl ovlivnit rozhodování o otevření těžby černého uhlí na Frenštátsku v Beskydech. Právě o tuto těžbu má prý Bakalova společnost zájem. 

Levicová ČSSD měla pro změnu potíže s darem od rakouského obchodníka Tomáše Melicha, který jí věnoval 13 milionů korun. Server Aktuálně.cz zveřejnil informaci, že Melich figuruje ve spisech komunistické Státní bezpečnosti jako agent ekonomické kontrarozvědky a jako muž, který pomáhal totalitnímu Československu v obchodu se zbraněmi. Melich se tomuto nařčení brání u soudu žalobou na ochranu osobnosti.

ČSSD se později rozhodla většinu peněz rozdělit moravským městům a obcím, které postihly záplavy. 


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ro

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…