Bakala daroval současné koalici 28,5 milionu korun

02.06.2010 17:08

Finančník Zdeněk Bakala oznámil, že stranám ODS, TOP 09 a VV věnoval před volbami celkem 28,5 milionu korun. Rozhodl se je podpořit, protože nabízejí program odpovědné politiky s reformami.

Bakala daroval současné koalici 28,5 milionu korun

Občanští demokraté dostali od muže, který podle amerického časopisu Forbes patří mezi nejbohatší lidi světa, 15 milionů korun. TOP 09 daroval 7,5 milionu korun a Věcem veřejným šest milionů.

„Svým veřejným přihlášením k podpoře jmenovaných stran chci zahájit otevřenou debatu o férovém způsobu financování politických stran v České republice," napsal Bakala v prohlášení zaslaném ČTK.

Podle Bakaly byly v některých předvolebních programech stran vidět cesty k zadlužování země. Bylo nutné se vydat jinou cestou, než jako Maďarsko a Řecko.

Ve své podpoře chce pokračovat a vytvořit tak platformu, na jejímž základě by bylo možné otevřeně podporovat politické strany a osobnosti. „Taková podpora by nebyla vázána přímo na některou konkrétní stranu či hnutí; klíčem k ní je prosazování rozumné, odpovědné, demokratické a liberální politiky," prohlašuje Bakala.

Devětačtyřicetiletý Bakala za bývalého režimu emigroval do USA, kde studoval mikroekonomii a investiční bankovnictví na Kalifornské univerzitě v Berkeley. V současnosti je spoluvlastní společnosti New World Resources, která vlastní doly OKD. Jeho majetek je odhadován na 1,2 miliardy dolarů (22,6 miliard korun).

České politické strany a hnutí mají povinnost zveřejňovat svoje dary a sponzory ve výročních zprávách. Ty jsou pravidelně kontrolovány ve sněmovně. Pokud to nesplní, hrozí jim v krajní případě až rozpuštění.

Související:
Bakala u soudu prohrál. Na Zaorálkovi nevysoudil nic

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Učitelka Bednářová osvobozena. Kráva, vzkazuje soudkyni Džamila Stehlíková

16:02 Učitelka Bednářová osvobozena. Kráva, vzkazuje soudkyni Džamila Stehlíková

Pražská učitelka Martina Bednářová vyvázne bez trestu. Čelila přitom obžalobě z popírání ruských vál…