Paroubek chodí po ulici a lidé se na něj smějí

28.06.2010 10:26

Bývalý předseda ČSSD Paroubek se v povolebním období setkává s příjemnými reakcemi lidí, kteří poznávají, že většina propagandy proti němu byla lživá, říká v rozhovoru pro časopis Týden.

Paroubek chodí po ulici a lidé se na něj smějí

Hned po volbách rezignoval Jiří Paroubek na svůj post předsedy ČSSD, přestože jeho strana získala nejvíce hlasů. Sám je překvapen, jak se k němu lidé nyní chovají. „Je příjemné chodit po ulicích a těšit se ze spontánních reakcí lidí. Nikdy jsem v Praze ani v Ústí nezažil tak srdečnou atmosféru ve vztahu ke mně," svěřuje se Týdnu.

Po všech těch vajíčkách a píšťalkách, které proti němu používali jeho odpůrci na předvolebních mítincích jde o nečekanou změnu. „Lidi se chovají úplně jinak. Vidí, že většina té propagandy, že jsem chorobně ctižádostivý, byla lživá, když jsem dal přednost hodnotám jako je čest nebo rodina. Mluví i o tom, abych se rychle vrátil, i když je to v rozporu s mým zájmem," pokračuje Paroubek.

Prosadit přítelkyni do čela sněmovny papalášstvím není

Ten připomněl, že i jeho předchůdci ve funkci čelili velkému tlaku, který řešili různě. „Miloš Zeman pil, Vladimír Špidla se stáhl do sebe a Stanislav Gross toho času ani moc neužil. Musel jsem s tím počítat, ale lidsky je taková štvanice hnusná a nepřijatelná. A to psali všichni, jako bych byl vůdcem nějaké fašistické strany, a ne sociální demokracie," přiznává Paroubek, že nynější situace je pro něj i jeho rodinu lidské vysvobození.

Proti své nálepce papaláše se brání poukazem na to, že v ČSSD odmítl pobírat plat, že třetinu poslaneckého platu rozdal mezi potřebné, což za rok dělalo 200 tisíc korun, tedy víc než dal na charitu celý poslanecký klub ODS dohromady. „A co je dnes nepapalášského na tom, když pan Bárta nominuje do čela sněmovny svou přítelkyni Klasnovou? Říkám přítelkyni, ale kdyby to byla moje přítelkyně, psalo by se milenka," konstatuje Paroubek.

Od nových stran TOP 09 a VV teď lidé uvidí zázraky

Za hlavní úkol sociální demokracie považuje pokračovat v modernizaci strany a uspět v podzimních komunálních volbách a posílit pozici v Senátu. „Z něj by měla ČSSD vytvořit protiváhu sněmovně, zejména pokud se v ní zrodí nějaké bláznivé nápady se změnou ústavy. Musíme být samozřejmě aktivní i ve sněmovně, ale žádné zázraky tam nečekám," uvádí bývalý předseda sociální demokracie.

O dvou stranách budoucí vládní koalice soudí, že marketingové projekty typu Věcí veřejných nebo TOP 09 mají nepochybně jisté přednosti oproti těžkopádné hierarchické struktuře ČSSD. „Přesto si myslím, že jsou to strany na jedno použití. Lidé, kteří od nich čekají zázraky, teď ty zázraky uvidí," předpovídá Paroubek.

Ve sněmovně teď máme x blondýn s minimem životních zkušeností

Ve straně s permanentními referendy jako u VV či autokratickým rozhodováním dua Schwarzenberg - Kalousek by určitě nebylo problémem prosadit na kandidátku herečku Kateřinu Brožovou. „Paní Brožová dokonce vyhrála v primárkách v okrese Teplice, ale byla tam asi třetina lidí, kteří by dělali všechno pro to, aby její kandidaturu torpédovali," vysvětluje Paroubek, proč z kandidatury herečky také sešlo.

„Přitom paní Brožová má ve své profesi určitou erudici a lidskou zkušenost, zatímco teď máme ve sněmovně x blondýn, které nemají ani životní zkušenosti a o jejich odborné způsobilosti bych si troufl vážně pochybovat," říká bývalý šéf ČSSD.

Čtěte také:

Paroubek vyhrál, ale rezignoval. Následoval Svobodu a Zemana 

Paroubek: Nechte mě. Na trůnu už nesedím 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…