Ministr Dobeš obdaruje mladé učitele. Dostanou 80 tisíc

01.07.2010 13:21

Zvýšit obecnou autoritu, ale i ekonomickou prestiž učitelů, hodlá nominovaný ministr školství Dobeš. V rozhovoru pro on-line deník Týden.cz také prohlásil, že chce přivést mladé lidi.

Ministr Dobeš obdaruje mladé učitele. Dostanou 80 tisíc

Resort školství byl jednou z vlajkových lodí volebního programu strany Věci veřejné, takže po nominaci Josefa Dobeše do čela ministerstva bude moci nováček mezi parlamentními stranami prokázat, jak chce školství pomoci. „Zvýšit prestiž učitelů, a to nejen jejich obecnou autoritu, ale i ekonomickou prestiž, se kterou to velmi souvisí. Chtěl bych, aby se říkalo, že ministr za Věci veřejné konečně dokázal ocenit učitele," hodlá Dobeš zapsat svou stranu do historie.

Za alarmující považuje vystudovaný psycholog demografický stav učitelů, který je mnohem horší než celkový vývoj České republiky. „Pokud se nic nestane, tak do deseti let nemá na regionálních školách kdo učit. Musí se tedy přivést mladí učitelé, ale zároveň docenit ti stávající," burcuje v rozhovoru pro on-line deník TÝDEN.CZ Dobeš.

Páťáky i deváťáky čekají srovnávací zkoušky

Pro dosažení těchto cílů se nový ministr chystá pedagogy motivovat tzv. náborovým poplatkem. „Moje vize je taková, že pokud se čerstvý absolvent tak říkajíc upíše školství třeba na tři roky, dostane 80 tisíc. Čtyřicet tisíc po nástupu a druhou polovinu na konci prvního roku nebo zkušební doby," říká Dobeš a dodává, že při nástupu v průměru dvou tisíc nových učitelů není výsledná suma ani desetinou částky 2,1 miliardy korun, kterou má školství získat z resortu obrany.

Na základních školách chce nový ministr definovat, co by měl znát žák na konci pátého a devátého ročníku, což by se poměřovalo srovnávacími zkouškami. Dobeš je také jednoznačným zastáncem státních maturit. „Jestliže chci zavést srovnávací zkoušky na základních školách, tak na to musí navazovat unifikovaná zkouška pro střední školy. Do konce léta musím vydat stanovisko, je-li potřeba odklad státních maturit, nebo jestli mohou naostro začít." vysvětluje místopředseda strany Věci veřejné.

Šetřit se bude na úřednících a audit by měl odhalit, jak byrokracii omezit

Ruku v ruce se zvýšením platů učitelů půjde podle Dobeše ale i o šetření na úřednících a organizacích, které zřizuje ministerstvo. Proto se chystá velká vlna auditů. „Já nejdřív potřebuji zjistit, jestli některé věci nevykonávají souběžně dvě různé organizace, jestli se nedublují. Audity ukáží, kde snížit počet úředníků, jak omezit byrokracii. Audit čeká i státní maturitu, kde jsou velké pochybnosti," uzavírá budoucí ministr školství.

Čtěte také:

Dobeš (VV): Nástupní plat učitele? Minimálně 20 tisíc korun 

VV: Podpora učitelů, do školství půjdou dvě miliardy z rezortu obrany 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…