Drábek podal ruku odborům: Pojďme něco dělat s dávkami

01.07.2010 14:17

Do hodně horkého křesla usedne nominovaný ministr práce a sociálních věcí Drábek. Z nutných škrtů ani z jednání s odbory ale strach nemá, uvádí v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Drábek podal ruku odborům: Pojďme něco dělat s dávkami

Za jeden ze svých nejdůležitějších úkolů v nové funkci považuje budoucí ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek zavést opatření, která by ztížila zneužívání dávek. „Žadatelé sice vyplňují nějaký dotazník. Ale kontrola, zda údaje v dotazníku odpovídají skutečnosti, je velmi slabá," vysvětluje Drábek, proč bude tlačit na ředitele úřadů práce a správy sociálního zabezpečení, aby si údaje ověřovali.

TOP 09, za níž byl Drábek do vlády nominován, má ve svém programu razantní škrty sociálních dávek. A tak není divu, že budoucí šéf výbušného resortu začne připravovat změny celého sociálního systému. „Aby byl jednodušší, průhlednější, ale také odolnější vůči zneužívání," vysvětluje Drábek, jaké budou hlavní cíle nově vytvořeného systému.

Zákoník práce neodpovídá době, obsahuje přes 40 let staré formulace

Vyjednávači o budoucím vládním programu se zatím nedohodli na změnách zákoníku práce, ale počítá se s jeho zpružněním, i když odborům se úvahy o menší ochraně zaměstnanců nelíbí. „Neřekl bych, že chceme zákoník přímo uvolnit. Ale neodpovídá době. Některé formulace jsou ještě z roku 1966," upozorňuje místopředseda TOP 09.

Právě s odbory už Drábek svedl mnoho diskusí ještě ve funkci prezidenta Hospodářské komory, takže z tripartitních jednání obavy nemá, protože i odbory musejí mít podle něj stejný cíl, aby se sociální systém nezneužíval. „Pokud někdo pobírá sociální dávky a přitom pracuje načerno, tak někdo za něj musí ty daně zaplatit. Takže myslím, že najdeme společnou řeč," věří si budoucí ministr na jednání s odbory.

Spoléhá na to, že odbory budou argumentovat, nikoli křičet do tmy

Nepřipouští si ani, že jednání s odbory by mělo být nějak vyhrocené, přestože jen možnost vyššího zdanění zaměstnaneckých benefitů vyvolala hrozbu stávkou. „Prostě doufám, že se nám podaří vést diskusi argumentační, než tu diskusi jednotlivých výkřiků do tmy. Budu sledovat, zda partneři budou předkládat silně odargumentované alternativy k těm návrhům, které bude předkládat ministerstvo práce," věcně pro Aktuálně.cz dodává Drábek.

Čtěte také:

Šéf odborů je k Drábkovi smířlivý, předchůdce Štěch čeká „tvrdé časy"

Drábek: Pro nezaměstnaného vlastní vinou podpora ve výši životního minima 

Foto: top09.cz


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…