Před 20 lety si poslanci zvedli platy a lidé se bouřili

05.07.2010 9:03

Nad příjmy poslanců už se pozastaví jen málokdo. Přitom před dvaceti lety jejich zvýšení na dvojnásobek průměrného příjmu v zemi vyvolalo bouřlivé protesty.

Před 20 lety si poslanci zvedli platy a lidé se bouřili

Poslancům bez jakékoli funkce ve Sněmovně náleží v současnosti 58 944 korun. Ve srovnání s průměrnou mzdou 22 748 je to více než dvou a půl násobek. Když před dvaceti lety schválilo Federální shromáždění zákon o platech poslanců, vyvolalo to mezi obyvatelstvem vlnu nesouhlasu. Základní plat poslance byl podle tehdejšího zákona stanoven na 7000 Kč hrubého, což byl víc než dvojnásobek tehdejší průměrné hrubé mzdy 3286 Kčs.

V tehdejší společenské náladě vyvolaly navržené platy poslanců i protesty veřejnosti. Tehdejší zprávy ČTK zmiňují, že do Federálního shromáždění volaly denně stovky rozhořčených lidí, kteří s nimi nesouhlasili. Naopak prý nebyl zaznamenán ani jediný hlas, který by s novým zákonem souhlasil a výši poslaneckých platů podpořil. Kromě telefonátů lidé nesouhlas vyjadřovali i v dopisech, které posílali poslancům.

Zákon měl odstranit rozdílné odměňování zákonodárců

Do schválení tohoto zákona brali českoslovenští poslanci za výkon mandátu náhradu ušlého výdělku, což způsobovalo, že každý z nich měl jiný plat. Nová úprava měla za cíl jejich příjmy sjednotit. Plat poslance byl stanoven na 7000 Kč, na diety brali zákonodárci 2000 korun a na náhradách 4000 korun, dohromady tedy 13 000 korun. Zákon jim rovněž umožnil zdarma létat na vnitrostátních letech. Platy a příplatky se zdaňovaly, náhrady ne.

Nyní si poslanci vedle základního platu mohou přičíst 9100 korun na diety a náhradu výdajů na dopravu podle vzdálenosti od 22 800 až do 34 200 Kč. Pokud vykonává poslanec ve Sněmovně nějaké funkce, náleží mu za ně příplatek. Ten nejvyšší je u předsedy Sněmovny 107 278 Kč, zatímco před dvaceti lety si předseda Federálního shromáždění polepšil o 10 000 Kčs.

Čtěte také:

Poslanci dali šanci zdanění náhrad. Můžou přijít až o 10 tisíc měsíčně 

Noví poslanci: brigádníci, zemědělští akcionáři a hokejista 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…