Jak od revoluce stouply sociální dávky? Desetkrát

05.07.2010 14:54

Za posledních dvacet let se zdesateronásobily výdaje na sociální dávky. Podle ČSÚ relativně nejvíce vzrostly výdaje na dávky v nezaměstnanosti, nejméně pak dávky nemocenského pojištění.

Jak od revoluce stouply sociální dávky? Desetkrát

Z údajů Českého statistického úřadu vyplývá, že za rok 2009 se výdaje na sociální dávky, které zahrnují například podpory v nezaměstnanosti, důchodové a nemocenské pojištění či přídavky na děti, vyšplhaly na rekordních 747,995 miliardy korun. Je to téměř desetinásobek sumy 76,507 miliardy korun, která byla zapotřebí v roce 1990.

Relativně nejmenší nárůst výdajů zaznamenaly dávky nemocenského pojištění, které za dvacet let vzrostly o 10,5 miliardy. Výdaje na důchody vzrostly ze 45,469 miliardy v roce 1990 na loňských 360,48 miliardy. Změny na pracovním trhu a také ekonomická krize se podepsaly na masívním růstu dávek v nezaměstnanosti ze 141 milionů na 15,034 miliardy.

Příslušníci ozbrojených složek ve skupině s prudkým růstem

Dávky státní sociální podpory stouply o více než 30 miliard na 38,861 miliardy v minulém roce. Zahrnují například přídavek na dítě, sociální příplatek, porodné či rodičovský příspěvek. Mnohem větší progresi zaznamenaly výdaje na dávky vyplácené obecními úřady, sociální podpory od zaměstnavatele a na zvláštní dávky příslušníků ozbrojených sborů či odškodnění válečným veteránům a perzekuovaným osobám. Ty vyšplhaly ze 3,2 na 81,953 miliardy.

Naturální sociální dávky zahrnující mimo jiné dávky státní sociální podpory poskytované na bydlení a pohřebné, věcné dávky pro zdravotně postižené či hodnotu výkonů zdravotních zařízení uhrazených zdravotními pojišťovnami se na konci minulého roku pohybovaly okolo 222 miliard. V roce 1992, kdy byly poprvé započítány, dosáhly 52,377 miliardy korun.

Hrubý domácí produkt tak rychle nerostl

ČSÚ uvádí, že nominální hrubý domácí produkt se za sledované období zvýšil přibližně šestkrát, ze 626,2 miliardy v roce 1990 na loňských 3628 miliard. Při porovnávání let 1990 a 2009 je přitom potřeba vzít v úvahu, že se od roku 2004 započítávají do sociálních dávek prostředky na zdravotní pojištění za osoby, za něž je plátcem stát, například děti, studenty či důchodce. Ty loni dosáhly 48,673 miliardy Kč. Od roku 1995 vzrostly o 35 miliard.

Čtěte také:

Sociální dávky nezrušíme, říká Kalousek 

Nepopulární program TOP 09: Propouštění či nižší sociální dávky 

Foto: mpsv.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vím, co bylo ve skladu... Kauza Vrbětice uzavřena. Pak zaznělo něco, co řečeno nebylo

17:27 Vím, co bylo ve skladu... Kauza Vrbětice uzavřena. Pak zaznělo něco, co řečeno nebylo

O tom, že ve Vrběticích rozhodně nebyla škoda za miliardu, se rozhovořil bezpečnostní analytik Jaros…