Motejl byl před smrtí vyšetřován, nejspíše účelově

07.07.2010 8:50

Zesnulý ombudsman Otakar Motejl byl před svou smrtí několik měsíců sledován policií. Vyšetřování bylo ukončeno s tím, že se nic nenašlo. Je tu však podezření na účelové vyšetřování vedoucí k justiční mafii.

Motejl byl před smrtí vyšetřován, nejspíše účelově

Brněnští kriminalisté tvrdí, že vyšetřování, které museli provádět kolem osoby ochránce lidských práv Otakara Motejla provázely zákulisní tlaky.

"Vnímali jsme to tak, že byla snaha něco proti Motejlovi najít," popsal pod podmínkou anonymity jeden z brněnských kriminalistů.

Kriminalisté museli vyšetřovat několikrát

Podle informací Aktuálně.cz byli kriminalisté od začátku přesvědčeni, že se pod vedením Motejla na úřadu nic neděje. Žalobci však kriminalistům pořád případ vraceli i přes opakované tvrzení policistů, že úřad ombudsmana hospodaří podle pravidel.

Kvůli vyšetřování s policisty mluvila i Motejlova zástupkyně a nyní kandidátka na post ombudsmana, naše Anna Šabatová.

Je to pomsta za kritiku od justiční mafie

"Vím od Oty, že se mu ti policisté omlouvali, že jim to opakovaně vracel státní zástupce. Jsem přesvědčena, že to byl tlak kvůli tomu, že kritizoval některé lidi, kteří patří ke skupině označované v médiích jako justiční mafie," domnívá se Šabatová.

Šéf jihomoravských žalobců Petr Coufal byl jedním z těch, kteří podle Motejla patřili mezi justiční mafii. Byl to i on, který zažaloval Marii Benešovou za to, že toto vůbec pronesla.

Situace vyšla najevo už minulý rok, když na ministerstvo začaly chodit anonymy. Vyšetřovatelé však nedali dohromady vůbec nic. Například nejvážnější obvinění se týkalo vyplácení odstupného bývalé Motejlově zástupkyni Šabatové.

Pochybeno nikde nebylo

Šabatová sice dostala odchodné, protože kancelář ombudsmana byla přesvědčena, že na něj má ze zákona nárok, pár dní po vyplacení peněz je ale vracela. Ukázalo se totiž, že zákon o veřejném ochránci práv tento požitek omylem výslovně neuvádí. Záhy poté byl zákon novelizován a odchodné už je v něm uvedeno. Šabatová ale přesto peníze vrátila.

O ukončení vyšetřování a očištění svého jména se Otakar Motejl dozvěděl v den své smrti. "Volal mu jeho právník, ale Ota byl v nemocnici a nebral to. Pak mu volal zpátky a spustil na něj, co chce. Když se dozvěděl tu zprávu, byl rád. O pár hodin později zemřel," uvedl další z Motejlových blízkých.

Více:
Zemřel ombudsman Otakar Motejl

Foto:vons.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

12:41 Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

Nejsou vojáci, není munice, nejsou opevnění. To jsou závěry polského analytika Konrada Muzyky ohledn…