Jestli nám sníží platy, odejdeme, vyhrožují vojáci

07.07.2010 11:06

Poté, co rodící se koalice rozhodla o tom, že se z rozpočtu ministerstva obrany vezmou dvě miliardy na platy učitelů, se začali vojáci bouřit. Pro ty, kteří mají jen nízké hodnosti, to bude existenční problém.

Jestli nám sníží platy, odejdeme, vyhrožují vojáci

Vojáci mají ze zákona zakázáno demonstrovat, ale prostřednictvím peticí a různých internetových serverů se bouří proti krácení rozpočtu ministerstva obrany, které zasáhne do jejich platů. Podle zjištění Práva bude situace nejhorší pro vojáky v základních funkcích.

„Jak mi sáhnou na peníze, tak mě tam nikdo neudrží," řekl jeden z vojáků Právu. Koalice se dohodla prozatím na tom, že příslušníkům armády sníží platy o 5 procent a o 36 procent zredukuje přídavek na bydlení. Průměrný měsíční plat vojáků je přitom 24 676 korun a přídavek na bydlení 10 tisíc korun. Většina vojáků však průměrného platu nedosáhne.

Někteří z nás odejít budou muset

„Já jsem si spočítal, že když zaplatím nájem, splátku půjčky a některé další nutné platby, nebudu mít na dojíždění do práce na celý měsíc. Dojíždím 53 kilometrů a znám kolegy, kteří jezdí každý den i více. V podstatě některým z nás asi nezbude než odejít," napsal v diskusi serveru Problemyvarmade.cz jeden z vojáků.

Vojáci namítají, že příspěvek na bydlení je kompenzací toho, že voják může být převelen kamkoli chce. Příslušníci armády nesmějí ani podnikat a pokud no, je to za velmi přísných podmínek. Naopak výhodu vojáci mají v odstupném, které po desetileté práci pro armádu může být i desetinásobek průměrného platu.

Více:

Noví poradci pro armádu TOP 09 a VV: Dobrovský a Síla

Krácení rozpočtu armády by mohlo snížit obranyschopnost, tvrdí Šedivý

Vojáci mohou přijít o štědré příspěvky na bydlení. Barták chce škrtat

 Foto:moc.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mab

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Střelba, atentát. To přichází od těch „lepších“. To my, „dezoláti“, neděláme. Petrov udeřil

16:25 Střelba, atentát. To přichází od těch „lepších“. To my, „dezoláti“, neděláme. Petrov udeřil

Hudebník, pedagog, manažer a konzultant Vadim Petrov byl hostem Alex Mynářové v pořadu Podtrženo, se…