Zelení se poroučeli. Dostavbě Temelína už nic v cestě nestojí

07.07.2010 14:20

Jedním z důsledků květnových voleb je i dostavba Temelína. Té bránila v Topolánkově vládě Strana zelených, nyní už se v kabinetu odpůrce nenajde, informuje iDNES.cz.

Zelení se poroučeli. Dostavbě Temelína už nic v cestě nestojí

Volební propad Strany zelených poznamená Česko na generace dopředu. Především proto, že se uskuteční dostavba Temelína o další dva jaderné reaktory, které by mohly být spuštěny už za deset let. Hodnota zakázky se odhaduje na 500 miliard korun a zálusk si na ni dělají firmy z USA, Ruska i Francie. Nominovaný ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek z ODS si dokončení Temelína vytkl jako prioritu svého působení ve vládě.

Podporu najde i u koaliční TOP 09. „Starostové, kteří musí velmi pozorně vnímat názory lidí, jsou sice hodně zelení - nesouhlasíme třeba s prolomením limitů těžby uhlí - rozvoj jaderné energetiky je ale výjimkou. Bezvýhradně ji podporujeme," prohlásil pro iDNES.cz předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík.

Jaderná energie nahradí odstavení hnšdouhelných elektráren

Během září má být hotova zadávací dokumentace na rozšíření Temelína a v následujícím měsíci ji pak dostanou zájemci. „Je nejvyšší čas. Kvůli dohodám Evropské unie o snižování emisí musíme do deseti let odstavit většinu hnědouhelných elektráren. A jejich výpadek musíme něčím nahradit," poukazuje Kocourek, jenž považuje rozšíření Temelína za optimální a k přírodě velmi šetrnou variantu.

Dostavbě jaderné elektrárny je společnost příznivě nakloněna, podle průzkumu společnosti SANEP ji podporuje 83 procent dotázaných. Kategoricky proti zůstávají zelení, podle nichž by Česku stačilo, pokud by elektrickou energií začalo šetřit, přestalo ji vyvážet a orientovalo se na alternativní zdroje. „Zejména proto mi ten projekt nedává smysl," staví se k dostavbě Temelína odmítavě bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík.

Pokročilejší typy reaktorů by měly v budoucnu spotřebovávat „vyhořelé" palivo

Zcela odlišně pohlíží na jadernou energii profesor Václav Pačes, jehož komise zpracovala pro vládu vizi rozvoje energetiky v Česku. „Jádro je bezpečná a čistá energie a svým způsobem i velmi výhodný vývozní artikl," uvádí Pačes. Více elektřiny bude prý Česko potřebovat i k tomu, aby se v rozvoji vyrovnalo vyspělým zemím Unie.

Rozšíření Temelína nemá u vědců podporu jen kvůli energetické soběstačnosti Česka. V nynějších jaderných reaktorech vidí mezičlánek k pokročilejším typům, které budou spotřebovávat dnešní již „vyhořelé" jaderné palivo. Tím zkrátí jeho radioaktivitu z tisíců let na stovky a jeho hmotnost asi čtyřnásobně. Mezinárodně uznávaný jaderný fyzik František Janouch odhaduje, že reaktory čtvrté generace mohou být vyvinuty asi tak za šedesát let.

Čtěte také:

VV: Zavázali jsme se k dostavbě Temelína 

Zmocněncem pro dostavbu Temelína se stal Bartuška 

Foto: nazeleno.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …