John je stále nejpopulárnějším politikem, říká průzkum

09.07.2010 15:54

V průzkumu agentury STEM se nejpopulárnějším politikem opět stal předseda Věcí veřejných Radek John. Druhou a třetí příčku rovněž obhájili Karel Schwarzenberg a Bohuslav Sobotka.

John je stále nejpopulárnějším politikem, říká průzkum

Červnový průzkum agentury STEM se zaměřil na popularitu vrcholných představitelů parlamentních stran. Nejpopulárnějším se stal předseda Věcí veřejných Radek John, příznivě ho vnímá 62 procent dotázaných.

Veřejnosti nevadí, že je John ministrem vnitra, myslí si Hampl

Průzkum však probíhal mezi 17. a 25. červnem, tedy v době, kdy ještě nebylo jasné, že se Radek John stane ministrem vnitra. Analytik STEMu Stanislav Hampl se však domnívá, že by to na výsledky průzkumu mělo jen malý vliv.

„Myslím si, že Radek John by neměl nižší popularitu, kdybychom průzkum dělali až po tom, co se veřejnost dozvěděla, že bude ministrem vnitra. Soudě podle průzkumu Medianu tu není jasná většina, které by výrazně vadila jeho ministerská funkce," řekl Hampl ParlamentnímListům.cz

Na pátém místě překvapila Jana Bobošíková

Druhou příčku obsadil předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Kníže dlouho kraloval žebříčku popularity politiků, Radek John ho však sesadil už v dubnovém průzkumu. Na třetím místě skončil statutární místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Ocenilo ho 54 procent respondentů.

Čtvrté místo žebříčku obsadil budoucí premiér Petr Nečas. Získal rovněž 54 procent příznivých ohlasů. Pozitivní reakce jsou součtem odpovědí „příznivý" a „spíše příznivý", Petr Nečas měl o něco méně „příznivých" odpovědí než Bohuslav Sobotka, proto je zařazen na čtvrtém místě. Na pátém místě překvapila celostátní lídryně Suverenity Jana Bobošíková.

Paroubek tentokrát hodnocen nebyl

Stálicí, která se pravidelně umisťovala na předních příčkách, byl bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek. Ten však nyní do výzkumu zahrnut nebyl. „Zaměřili jsme se pouze na čelní představitele parlamentních stran," vysvětlil ParlamentnímListům.cz analytik STEM Stanislav Hampl.

Téměř beze změn zůstává popularita čelných představitelů sociální demokracie M. Haška, L. Zaorálka, Z. Škromacha, M. Urbana, R. Onderky, ale i komunistického předsedy Vojtěcha Filipa. Popularita u předsedkyně lidovců Miroslavy Šojdrové mírně poklesla.

Z nováčků uspěla Klasnová a Kočí

Z nováčků, kteří byli do výzkumu zařazeni prvně, si nejlépe vedly představitelky Věcí veřejných Kateřina Klasnová a Kristýna Kočí. Klasnová přesvědčila 30 procent lidí, Kristýna Kočí 27 procent. Mohlo by se to zdát málo, ale protože jsou nové, většina lidí je nezná nebo si je netroufá hodnotit.

Více:

Lidé Johna na vnitru nechtějí, ukázal průzkum

Foto:Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…