Zimola (ČSSD): Podporujeme vznik společného evropského regionu

12.07.2010 5:20

Podmínky vzniku evropského regionu stanoví intenzita přeshraniční spolupráce.

Zimola (ČSSD): Podporujeme vznik společného evropského regionu

Podporu vytvoření společného velkého evropského regionu potvrdili minulý týden na 9. konferenci Dolního Bavorska a jižních Čech v německém Landshutu zástupci obou sousedních krajů. Jihočeský hejtman Jiří Zimola a dolnobavorský vládní prezident Heinz Grunwald se také shodli na akceptování výsledků právě vznikající analýzy, která zhodnotí intenzitu stávajících příhraničních vztahů a jejich rozvojový potenciál.

„Je nezbytné nyní počkat do začátku roku 2011, a teprve pak začít konstituovat náš velký evropský region na základě průzkumu existujících nebo potenciálních příhraničních vazeb," uvedl hejtman Zimola. Dodal, že deklarovat vůli společný region založit by zástupci sousedních regionů měli na Dni evropského regionu Dunaj - Vltava. Ten pořádá v rámci Svatováclavských slavností KU Jihočeského kraje v rámci podzimních Svatováclavských slavností v Českém Krumlově.

Vedle společného odmítnutí jaderného úložiště na území Jihočeského kraje bylo jedním z velkých témat včerejší konference infrastrukturní propojení obou regionů a interregionální mobilita. „Pokud vnímáme příhraniční spolupráci vážně, tak se musíme ptát, jak se obyvatelé jednoho příhraničního městečka dostanou do druhého sousední země," nastínil téma možné budoucí spolupráce v oblasti interregionální mobility jihočeský hejtman.

Konference dále zhodnotila projekty v oblasti školství a turistického ruchu. Mezi plánované školní aktivity bude v letošním roce patřit například společná soutěž českých a dolnobavorských kadeřníků, kadeřnic a kosmetiček nazvaná Harmonie 2010. Na poli cestovního ruchu budou Turistický spolek Východní Bavorsko a Jihočeská centrála cestovního ruchu realizovat projekt společných marketingových aktivit ke zvýšení atraktivity příhraničních regionů pro návštěvníky.

Dále čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kraj-jihocesky.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zeman (PRO): Rozdělení společnosti je dílem globalistů

12:16 Zeman (PRO): Rozdělení společnosti je dílem globalistů

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k rozdělení společnosti.