Exguvernér ČNB Tůma kandidátem TOP 09 na primátora

13.07.2010 12:53

EXKLUZIVNĚ Bývalý šéf České národní banky Zdeněk Tůma se stane superlídrem TOP 09 v pražských komunálních volbách.

Exguvernér ČNB Tůma kandidátem TOP 09 na primátora

Spekulace o dalším angažmá dlouholetého guvernéra České národní banky Zdeňka Tůmy zřejmě končí. Podle exkluzivních informací serveru ParlamentníListy.cz služeb renomovaného manažera využije TOP 09, která Tůmu postaví jako svého superlídra v pražských komunálních volbách.

„Během dvou týdnů kandidaturu schválí krajský výbor strany a Tůma bude za TOP 09 kandidovat na primátora," prozradil ParlamentnímListům.cz pod podmínkou anonymity zdroj blízký jednomu z ministrů budoucí vlády.

Kníže: Nepotvrzuji, nevyvracím

Předseda strany Karel Schwarzenberg se potvrzení informace vyhýbal. „Myslíte si, že já to vím, kdo bude naším kandidátem na primátora? To si myslíte správně. Neříkám ani, že to je pravda, ani že není."

Také šéf pražské „topky" František Laudát chce zřejmě jméno budoucího superlídra do poslední chvíle před novináři utajit. Kandidaturu Zdeňka Tůmy ale nevyvrátil.

„Já se ke konkrétním kandidátům nebudu vyjadřovat," řekl redakci. Jeho tón byl přitom o poznání méně negativistický než v případě dřívějších spekulacích okolo údajné kandidatury bývalého ředitele ZOO Praha Petra Fejka.

Podle zdroje ParlamentníchListů.cz není zatím jasné, zda Tůma dostane společně s čelním místem kandidátky TOP 09 také stranickou legitimaci.

Vyjádření budoucího kandidáta na pražského primátora se však redakci získat nepodařilo, v současné době je na dovolené v zahraničí.

Z banky na magistrát

Tůma vedl centrální banku přes jedenáct let až do letošního června, kdy na funkci guvernéra rezignoval. Prý proto, aby jeho mandát neskončil současně s funkčním obdobím dalších členů bankovní rady, což by podle něho mohlo ohrozit chod úřadu.

Ihned se objevily spekulace o další Tůmově kariéře a známý manažer následně vyvracel spekulace médií o údajném budoucím angažmá ve vrcholných institucích Evropské unie.

ČTĚTE TAKÉ:
Guvernér Tůma do Bruselu neodchází. Zájem o něj však je
Guvernér ČNB Tůma podal rezignaci

Foto: archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Černý

Ing. Ondřej Knotek byl položen dotaz

svoboda slova

Úplně souhlasím s tím, co si ANO myslí o údajném boji s dezinformacemi a ochraně svobody slova. Můj dotaz zní. Jak budete chtít zajistit, aby tu svoboda slova fungovala dál a lidé neměli strach vyjádřit svůj názor, což se už dnes děje? Mluví se o boji s dezinformacemi, ale co ochrana svobody slova? ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Spotřeboval polovinu, zaplatil víc. „Zlevňování“ energie doložené fakturami

4:44 Spotřeboval polovinu, zaplatil víc. „Zlevňování“ energie doložené fakturami

Přelom dubna a května je obdobím, kdy většina lidí dostává vyúčtování za energie a služby spojené s …