Šéf Úřadu vlády do čela BIS, Lang odchází

15.07.2010 8:41

V Bezpečnostní informační službě (BIS) má brzy dojít ke změnám. Koncem listopadu má totiž tajnou službu opustit její ředitel Jiří Lang.

Šéf Úřadu vlády do čela BIS, Lang odchází

Kdo by ale Langa nahradil? Jak uvádějí Lidové noviny, mezi politiky se spekuluje, že na jeho místo by mohl nastoupit bývalý šéf Úřadu vlády Jan Novák.

Lang stál v čele BIS sedm let. Podle předsedy sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Františka Bublana je to ale logická výměna. "Slýchám o tom delší dobu. Přece jen pan Lang je ve funkci už dlouho a možná se cítí unavený," prohlásil Bublan
    

Lidovým novinám zprávu o připravovaném odchodu Langa potvrdil zdroj z okolí rozvědky. Jenže oficiálně se listu nikdo nevyjádřil. "Zpravodajská služba se k těmto otázkám nebude jakkoli vyjadřovat," vzkázal totiž deníku mluvčí BIS Jan Šubrt.

Premiér Petr Nečas (ODS), na jehož návrh by vláda jmenovala nového šéfa BIS, řekl, že ještě není rozhodnuto a že s Langem bude jednat.

Na odchod Langa již prý uzrál čas

Podle bezpečnostního experta Andora Šándora je to však logická doba k odchodu. „Ta zvěst žije už také dlouho. Ale nikdy jsem ji nepovažoval za příliš relevantní z toho pohledu, že by to tak mohlo skutečně dopadnout," uvedl pro Lidové noviny Šándor.

Podle deníku ale má Jan Novák na post minimální šanci, neboť má úzké napojení na přítele Mirka Topolánka Marka Dalíka. A to by právě Nečas údajně neskousl, protože se snaží ODS od Topolánkových lidí vyčistit.

„Budeme se muset podívat po vhodných profesionálech. To není post na vnitropolitické boje. Na konkrétní jména je ještě brzy," uvedl pak tématu místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek.   

Čtěte také:
BIS tvrdí: Sazka ovlivňovala funkce na ministerstvu
Sezemský bude pracovat pro Nečase na Úřadu vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…