Skvost, nebo bublina? Koaliční smlouva zleva i zprava

15.07.2010 11:48

Schválený dokument, který umožnil sestavení vlády tří koaličních stran, vzbuzuje rozporuplné reakce. Podle jedněch jde o nejlepší podobný text od vzniku Česka, jiní v něm vidí pokrytectví.

Skvost, nebo bublina? Koaliční smlouva zleva i zprava

Jeden primát koaliční vládě Petra Nečase nikdo neupře. Vznikla na základě nejobsáhlejší koaliční dohody, která čítá 57 stran textu. Zatímco pro politologa Jiřího Pehe je to podivná smlouva a přespříliš konkrétní a přesto nesrozumitelné memorandum, Viliam Buchert se v komentáři pro týdeník Reflex rozplývá nad stovkami nápadů, konkrétními termíny, závazky vůči voličům a zásadními reformami.

„Strany si chtějí stanovit politický mantinel, za který už nehodlají uhnout. Navíc chtějí nebývalou délkou a stanovenými termíny vyvolat dojem preciznosti," vysvětluje pro ParlamentníListy.cz možné důvody pro takovou podrobnost koaliční smlouvy politolog a ředitel Masarykovy demokratické akademie Lukáš Jelínek.

První krok na cestě od silného sociálního státu evropského střihu

Komentátor Buchert označil program nové vlády za nejlepší podobný text od vzniku Česka a smlouvu označil jako „krásu nebeskou". Cení si, že při sepisování dokumentu se strany nebály a peníze berou všude, například i v sociální oblasti. Podle něj lze koaliční smlouvu chápat jako první faktický krok na cestě od silného sociálního státu evropského střihu, který není možné dále financovat v jeho současné podobě.

Naopak Jelínkovi vadí, že zatímco o zákonech, které vzniknout musí a bude na nich i shoda s opozicí, třeba o odpadech či ochraně ovzduší, se píše konkrétně, ale důchodová reforma a přímá volba prezidenta jsou odbyty obecnými formulacemi. „Je zřejmé, že tady neexistuje koaliční shoda, takže jde jen o gesto. Je pokrytectvím psát o provedení důchodové reformy, ale neuvést nic o způsobu," myslí si Jelínek.

Obecné formulace nedávají záruku, že dojde ke shodě

Podle něj chtěla koalice naznačit, že programových průniků mezi nimi je hodně. „Kde jsou body popsány obecně, tak je to jen zbytečná bublina. Při obecných formulacích není záruka, že se to skutečně podaří naplnit," říká Jelínek, který by koaliční smlouvu hodnotil teprve poté, co bude splněna alespoň třetina toho, co si v ní strany předsevzaly.

Až překvapivě se závěrečný dohodnutý text kryje s programem ODS. „Až z osmdesáti procent jsou reformní návrhy z naší stranické dílny, zejména pokud jde o sociální věci, daně, otázky kolem podnikání či zdravotnictví," prozradil Reflexu jeden z vlivných poradců Petra Nečase. Zatímco tedy při složení vlády uspěly TOP 09 a Věci veřejné, koaliční smlouva může být naopak vnímána jako vítězství občanských demokratů.

Čtěte také:

Tahle podivná dohoda nevydrží, říká Pehe o koaliční smlouvě 

Návrh koaliční smlouvy 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

7:21 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

ČSOB se chlubí tím, že „motivuje“ své klienty k zeleným řešením a nejinak se staví také ke svým fire…