Zděšení Tůmou: Pražská ODS chystá projekt Všichni proti TOPce

16.07.2010 9:26

Podle informací ParlamentníchListů.cz se v pražské ODS uvažuje o tom, že by po komunálních volbách mohla na magistrátu vzniknout vládnoucí koalice ODS, Věcí veřejných a ČSSD, která by zamezila nástupu favorizované TOP 09 na pražský magistrát.

Zděšení Tůmou: Pražská ODS chystá projekt Všichni proti TOPce

„Takovýto plán je dosti pravděpodobný. Pokud ovšem TOP 09 volby výrazně vyhraje, bude dosti těžko proveditelný. Hlavně pořád není jasné, kdo bude za ODS kandidovat proti Tůmovi. A moc času na výběr už nemáme," řekl ParlamentnímListům.cz vysoce postavený člen pražské ODS.

Zbožné přání?

„Řekl bych, že jde tak trochu o zbožné přání určité skupiny pražské ODS. Je to cesta, jak si udržet svoje místečka. Ale je také dost možné, že ODS získá málo hlasů a bude tak slabá, že nebude schopná takovou koalici a radu na magistrátu sestavit. O plánu se sice hovoří, ale výsledek voleb bude klíčový," řekl redakci další člen pražské ODS.

VV jsou s ODS v kontaktu

Další zdroj dobře obeznámený s děním v pražské ODS redakci sdělil, že určitá spolupráce s Věcmi veřejnými existuje již nyní. S ČSSD se prý také pražská ODS může dohodnout. „Snaha o takovou spolupráci je velmi pravděpodobná," sdělil zdroj redakci.

„Nevím, nic jsem o tom neslyšel. Nepovažoval bych to za šťastné," řekl redakci bývalý poslanec za pražskou ODS a kandidát do Senátu za Prahu 6 Petr Bratský.

V kuolárech se o plánu hovoří

Podle šéfa pražské TOP 09 a poslance Františka Laudáta se o takové spolupráci hovoří již delší dobu.

„Přímé důkazy nemám, ale v pražských kuloárech se o tom hovoří již poměrně dlouho. Napojení Věcí veřejných a ODS v Praze snad již není tajemstvím, nebo je to, dá se říci, veřejným tajemstvím," řekl redakci Laudát.

Véčka na Pětce podržely Jančíka

Podle něho tomu nasvědčuje také fakt, že zastupitel Věcí veřejných Zdeněk Rygl a s ním sympatizant VV Michal Tuček, který je také zastupitelem na Praze 5, svou nepřítomností již několikrát přispěli k tomu, že nebyl odvolán starosta Prahay 5 Milan Jančík.

„O obou je známé, že to jsou lidé blízcí Tomáši Hrdličkovi. Nicméně situace je dynamická a vše se ještě může změnit. Já dělám vše pro to, aby takováto koalice nevznikla," dodal Laudát.

Vlivný Tomáš Hrdlička

O vlivném členovi ODS z Prahy 10 Tomáši Hrdličkovi se spekuluje, že má stále vliv na Věci veřejné. Hovořilo se dokonce i o tom, že VV jsou projektem pražské ODS, aby si zachránila magistrát a pražské radnice.

S ČSSD pražská ODS také vycházela vždy poměrně dobře. Například ve volebním období 2002 až 2006 existovala na pražském magistrátu koalice obou stran. Jiří Paroubek byl náměstek primátora pro oblast finanční politiky v letech 1998-2004.

Související:
Šedé eminence ČSSD, ODS a VV údajně jednaly o sestavení vlády 
Jančík mohl být odvolán, nepovedlo se. Chyběli tři zastupitelé
Hrdliččin zve ku lásce hlas, varuje Kalousek. Očista bude těžká

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…