Drábkovy plány? Pro chudé kratší, zato vyšší rodičovská dovolená

18.07.2010 18:01

V rámci úspor se musí škrat na všech ministerstvech, resort sociálních věcí nevyjímaje. Jeho šéf Drábek to ale chce udělat šetrně.

Drábkovy plány? Pro chudé kratší, zato vyšší rodičovská dovolená

Nový ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek si sice je vědom toho, že i v jeho resortu se musí škrtat, chce však vyjít vstříc rodinám s dětmi.

A to například tím, že lidé s nižšími příjmy si budou moci zvolit kratší, zato více finančně ohodnocenou rodičovskou dovolenou. Informaci přinesl server iDNES.cz


Úspory, ke kterým chce ale nová vládní koalice přikročit, se mají dotknout hned několika dávek, na něž mají nyní rodiče nárok.

Porodné jen málokomu 

Například nynější třináctitisícové porodné napříště budou pobírat jen lidé s příjmy nižšími než 2,4násobek životního minima. To je přitom například pro rodinu se dvěma předškoláky necelých osm tisíc korun.


Vstřícnější má být naopak systém dvou až čtyřleté rodičovské dovolené. "Chceme, aby bylo možné i v jejím průběhu měnit délku s tím, že rodič by mohl část peněz doplatit nebo by je naopak dostal od státu," vysvětlil serveru ministr Drábek.

Rodiče se radují 

"To vítám, protože já jsem si zvolila dvouletou variantu a pak mi bylo líto, že se tak brzy vracím do práce," pochválila ministrovy záměry například jedna z matek, Kateřina Vaňková z Prahy. V novém systému by si totiž mohla rodičovskou třeba o rok prodloužit. Rozdíl by však musela doplatit.


Ve hře zůstává ale možnost, že by se matka a otec na rodičovské mohli vystřídat, reálné však zřejmě neníto, že by šlo rodičovskou třeba na rok přerušit a pak se na ni zase vrátit.

Více čtěte:

Žádná práce na černo a zneužívání dávek. Drábek to zná z Ústí 



Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…