Španělsko prý nemá o české bitevníky L-159 zájem

22.07.2010 9:18

Španělské ministerstvo obrany tento měsíc vzkázalo Česku, že podzvukové bitevní stroje L-159 nebude k výcviku svých pilotů používat a nemá o ně tak sebemenší zájem.

Španělsko prý nemá o české bitevníky L-159 zájem

Záměr české armády zbavit se nepotřebných letadel L-159 nevychází. Někdější Topolánkova vláda totiž kdysi kývla na nabídku Omnipolu. Ten pro český stát zprostředkoval nákup španělských letadel CASA, ale z částečnou výměnou za stroje L-159.

Tři španělská letadla z dílny evropského koncernu  EADS se měla nakoupit za 2,3 miliardy korun. Až čtvrté se mělo vyměnit za pět letounů L-159.

V memorandu o spolupráci s evropským koncernem EADS, vlastníkem CASA, se píše o možnosti odběru ještě dalších pěti bitevníků. Jenže obchod se nyní nelíbí Španělům a tak od nabídky couvají. Napsal to deník E15 s odvoláním na svůj nejmenovaný zdroj obeznámený s plánovaným obchodem.

Už je to potrvrzené dopisem od Španělů 

"Dostali jsme oficiální dopis. To je definitivní tečka za plánovaným barterem," řekl pro E15 s obchodem obeznámený úředník, který si přál zůstat v anonymitě. Ten také uvedl, že do dneška cena za tři španělské letouny vzrostla už na 3,6 miliardy.

Právě přímé oslovení EADS, zastupované v Česku firmou Omnipol, kritizovala italská společnost Alenia, která nabízela stroje Spartan. Kvůli lepším technickým parametrům je upřednostňoval i generální štáb. „Klíčovou roli sehrál Omnipol. Italové také nabízeli, že odeberou L-159. Nikdo se s nimi ale nebavil," poznamenal pro E15 nejmenovaný úředník.

Deník ke kauze doplnil, že sice obchod dohadoval Omnipol, ovšem i přes výhrady odborníků a některých členů sněmovního výboru pro obranu, celý kontrakt loni posvětil kabinet Jana Fischera.

Byl tam prý podvod. Navíc hrozí pokuta od EU

„Celé to od začátku zavánělo podvodem. Bylo jasné, že španělská armáda L-159 nepotřebuje, protože má vlastní výcvikové stroje," řekl deníku bývalý ředitel Národního úřadu pro vyzbrojování Jaroslav Štefec.

E15 k tomu dodal, že kvůli tomu, že ministerstvo bez výběrového řízení přímo oslovilo firmu CASA, navíc České republice hrozí pokuta od Evropské unie za porušení pravidel EU pro veřejné zakázky.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobile 2.0.“ Ještě hůř pro Ukrajinu. Rusové vylepšili svůj vynález

12:34 „Blyatmobile 2.0.“ Ještě hůř pro Ukrajinu. Rusové vylepšili svůj vynález

Blyatmobile, želva nebo bitevní stodola, tak se nazývají po domácku upravené ruské tanky, které vedo…