Kdo vládl Černínu, má vystaráno. I Cyril Svoboda

23.07.2010 9:16

Cyril Svoboda, bývalý předseda KDU-ČSL a dlouholetý profesionální politik, míří podle vlastních slov do diplomacie. Ministerstvo zahraničí připouští, že jako jeho bývalý šéf má na to právo.

Kdo vládl Černínu, má vystaráno. I Cyril Svoboda

Muž, který je mnohými považován za hrobníka křesťanských demokratů však doslova pasuje na slova ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, že vysloužilí politici do diplomacie nepatří. Kníže už několikrát naznačil, že nesouhlasí, aby se diplomatické posty rozdávaly, tak jako v minulosti trafiky válečným vysloužilcům. Přesto má Cyril Svoboda dobrou šanci.

Svoboda je zaměstnancem ministerstva zahraničí a tvrdí, že mu musí ministerstvo nabídnout funkci odpovídající jeho praxi. „V tuto chvíli není pan Svoboda nominován na žádné místo v našich zastupitelských misích. Je ale pravda, že je zaměstnancem ministerstva zahraničních věcí. Měl jen několik let neplacenou dovolenou, teď znovu nastoupil jako poradce,"sdělil ředitel tiskového odboru Černínského paláce Jiří Beneš.

Velvyslanec nebo poradce

Podle zavedené praxe může bývalý ministr dělat v úřadě poradce současného ministra, nebo odejít na post velvyslance. To nepopírá ani Beneš. „Já vím, že pan ministr Schwarzenberg prohlásil, že vysloužilí politici do diplomacie nepatří, ale Cyril Svoboda má jako bývalý šéf diplomacie potřebnou praxi," vysvětlil mluvčí.

Potřebnou praxi má podle všeho i Petr Gandalovič, který je horkým kandidátem na nejprestižnější diplomatický post - Washington. Byl náměstkem ministra zahraničí i konzulem v USA. Co však budou dělat všichni skvělí kariérní diplomati, o kterých kníže nedávno mluvil? Vždyť vysloužilých politiků, kteří měli něco společného se zahraničím se najde dost.

Je to logické

„My rozhodně s rozdáváním trafik nesouhlasíme. Proto budeme chtít, aby ministerstvo zahraničí konzultovalo jmenování velvyslanců se zahraničním výborem Poslanecké sněmovny. Vláda je zodpovědná parlamentu," řekl ParlamentnímListům.cz David Šeich (ODS), člen zahraničního výboru sněmovny.

„Předpokládám, že Cyril Svoboda jako bývalý ministr by měl zájem pouze o místo velvyslance. My budeme vyžadovat, aby ambasador v té dané zemi byl pro naši přínosem," dodal Šeich.

„Na rozdíl od mnoha bývalých neúspěšných politiků, nechci jmenovat, kteří dostali velvyslanecké posty za politické zásluhy, u pana Svobody by to mělo určitou logiku. Určitě má z diplomacie dostatek zkušeností," míní místopředseda zahraničního výboru sněmovny Jan Hamáček (ČSSD).

Kočí: Svoboda je lepší než Tlustý

Další členka zahraničního výboru Krystýna Kočí (VV) nepovažuje případné jmenování Svobody velvyslancem za skandál. „Pokud si jej ministr vybere a prezident to podepíše, tak s tím nemám problém. Kvalifikaci má. Já bych byla ostře například proti tomu, aby byl pan Tlustý velvyslancem v Kazachstánu," řekla redakci Kočí.

„Já si myslím, že by měli být do světa vysílání profesionální diplomati, absolventi akademie, a ne bývalí politici i když byli na ministerstvu zahraničí. Za ně pak musí stejně nějaký diplomat pracovat," míní poslankyně KSČM Kateřina Konečná.

Související:
Luxusní trafika pro Gandaloviče. Kníže nemá stejný metr

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…