Moroz: Jsem kandidátem pana Johna

23.07.2010 19:10

O osobě Michala Moroze, současného náměstka ministra vnitra Radka Johna, bylo v poslední době napsáno mnohé. Kdo ho nominoval, nezneužije pozici náměstka? Moroz se rozhodl spekulacím učinit přítrž.

Moroz: Jsem kandidátem pana Johna

Náměstkem ministra vnitra Radka Johna se stal třicetiletý Michal Moroz, který pracoval jako poradce již pro exministra Pecinu. Jeho jmenování náměstkem vzbudilo na politické scéně značný rozruch. TOP 09 a Věci veřejné si ho přehazovali jako horký brambor. John se ho nakonec zastal. „Jsem kandidátem pana Johna," řekl Moroz pro dnešní Mladou frontu Dnes.

Přitom ovšem rezolutně prohlašuje, že nemá nic společného s žádnou z politických stran. Popírá také své údajné vazby na bezpečnostní firmu ABL.

Podnikatel v bezpečnostních službách pracuje pro vnitro

Již v roce 2007 ho z účasti na korupční aféře obvinila předsedkyně SNK-ED Jana Hybášková. Žádné z obvinění se ovšem neprokázalo. Působil také jako předseda ASIS (Asociace bezpečnostních profesionálů) a právě z této pozice přešel na vnitro k Pecinovi. Sám Moroz v tom ovšem nevidí žádný problém. Mimo jiné i proto, že se s nástupem do pozice náměstka vzdal všech svých předchozích funkcí.

„To, co mě k tomu vedlo, byl fakt, že tady od roku 1989 chybí zákon o soukromých bezpečnostních službách, a to jako v jednom z posledních států EU. Zákon tu nikdy nebyl přijat, protože se ho některé podnikatelské skupiny snažily zablokovat, neboť jim právní vakuum vyhovovalo. Loni se nám podařilo poskládat devět asociací a profesních organizací, aby podepsaly memorandum o spolupráci a udělal se základ pro nový zákon. To byla moje práce," uvedl Moroz pro MfD.

Otec byl členem zahraniční rozvědky STB

Morozův otec byl členem zahraniční rozvědky STB, ale Moroz v tom nevidí žádné bezpečnostní riziko pro stát. „Mně v době, kdy byla sametová revoluce, bylo 9 let. Otec je od roku 1992 v soukromém sektoru, dělal většinou bezpečnostního ředitele. Já ho považuji za mimořádně slušného a charakterního člověka a jsem hrdý, že mě vychovával právě on," uzavřel Moroz pro MfD. 

Související:
Moroz bude nestranný, slibuje John 
Moroz nařčení odmítá. Pecina byl se mnou spokojen

Foto: archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…