Benefity to přežijí. Kalousek jen plácá, míní odboráři

25.07.2010 20:49

Ministr financí Miroslav Kalousek chce zrušit daňové zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů a nahradit ho jednotným paušálem. Odboráři však zůstávají v klidu. Zatím je nezneklidnilo ani Kalauskovo razantní prohlášení, že se všechno brzy změní.

Benefity to přežijí. Kalousek jen plácá, míní odboráři

Ministr financí Miroslav Kalousek chce zrušit daňové zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů a nahradit ho jednotným paušálem. Odboráři však zůstávají v klidu. Zatím je nezneklidnilo ani Kalauskovo razantní prohlášení, že se všechno brzy změní.

"Daňové zvýhodnění benefitů je nesystémové, nespravedlivé a žádný ministr financí by s ním neměl souhlasit. S tímto názorem souhlasí i mí koaliční partneři. Takže pevně doufám, že se to brzy změní," řekl před časem právě v rozhovoru pro časopis Týden Miroslav Kalousek.

Takhle plácá už pět let. A vládě nešéfuje

Známý odborářský boss Jaromír Dušek bere Kalouskovy výroky s rezervou. "Mě mediální prohlášení pana Kalouska nijak nevzrušila. Takhle plácá už pět let. Beru to od něj jako folklór a snahu se zviditelnit," komentuje pro Týden.cz Kalouskovy výroky předseda Sdružení odborářů služeb a dopravy Dušek.

Dušek nemá strach ani z toho, že pravicová koalice disponuje 118 hlasy a má sílu svůj názor prosadit. "Ale vládě nešéfuje Kalousek. Skutečně se nebojím toho, že by jeho návrh mohl projít," říká Dušek.

Dušek spoléhá spolu s dalšími odborovými předáky na předsedu vlády Petra Nečase, který vystupuje umírněněji. "Kalousek se jen snaží tvářit, že je pravicovější než pravice," nenechává se vyvést z klidu Dušek.

Kalousek to prý ale míní vážně. Žádné výkřiky

"Rovné podmínky pro všechny nejsou ani mediální výkřiky, ani pravicový populismus. A je pro mě obtížně přijatelné, že zrovna odboráři rovné podmínky pro všechny nechtějí. Věřím, že se to podaří prosadit," stojí si dlouhodobý kritik daňového zvýhodnění benefitů za svým.

Odboráři naopak sází na Nečase. "I pan Nečas říkal, že se tam bude ještě něco dopilovávat a že prohlášení vlády nerovná se koaliční smlouva. Třeba tam nakonec bod o rušení benefitů ani nebude," doufá Jaroslav Pejša, předseda Odborového sdružení železničářů.

Na Nečase spoléhá i předák stavařských odborářů Stanislav Antoniv. "Pan premiér mi řekl, že to jsou jen Kalouskovy osobní názory a že se to bude řádně projednávat na tripartitě. Takže na mediální výstřely pana Kalouska nebudeme reagovat, až na programové prohlášení vlády, o kterém nebude rozhodovat pan Kalousek sám."

Premiér Petr Nečas však, zdá se, Kalouskův plán podporuje. "Všechny daňově uznatelné zaměstnanecké benefity by měly být nahrazeny jednou univerzální odpočitatelnou položkou," napsal v textové zprávě redakci on-line deníku Týden.cz.

To za Topolánka nebylo. Načpak stávka

Odboráři zatím žádné protestní akce neplánují. "Stávka je až to poslední," ujišťuje Pejša s tím, že nejdříve by odbory uspořádaly informační kampaň. Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslava Zavadila je v současné chvíli nejdůležitější, že existuje ochota jednat.

"To za Mirka Topolánka nebylo," připomíná Zavadil. Také on si chce před dalšími kroky nejprve počkat na vládní prohlášení. Pak se uvidí.

Související:
Klaus: Proč jsem odmítl podepsat benefity
Nevolte ODS a TOP 09, radí odbory. Mají na to analýzu
Šéf odborů je k Drábkovi smířlivý, předchůdce Štěch čeká tvrdé časy

Foto: top09.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ro

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…