ČPS: Ministerstvo vyjednává ACTA v utajení

26.07.2010 14:22

ACTA zpřísňuje vynucování duševního vlastnictví. Například náhodné prohlídky laptopů a mp3 přehrávačů při celních kontrolách by prověřovaly, zda přístroje neobsahují nelegální kopie filmů, hudby nebo programů. Proti přijetí tohoto dokumentu Česká pirátská strana důrazně protestuje

ČPS: Ministerstvo vyjednává ACTA v utajení

Česká pirátská strana požádala ministerstvo kultury před měsícem o informace, které se týkají jeho působnosti při vyjednávání Obchodní dohody proti padělání (dále jen angl. zkratka ACTA). Ministerstvo žádost odmítlo. JUDr. Pavel Zeman, ředitel odboru autorského práva MK ČR, který je pod rozhodnutím podepsaný, odmítnutí zdůvodňuje tím, že vyjednávání podléhá utajení v režimu Vyhrazené. Z rozhodnutí o odmítnutí vyplývá, že se na tajném vyjednávání ACTA podílí i česká vláda.

Vedoucí zahraničního odboru České pirátské strany Jakub Michálek k rozhodnutí ministerstva řekl: „K vyjednávání ACTA mají přístup zástupci velkých mediálních korporací, ale před poslanci Evropského parlamentu a občany, na které nejvíce dopadne, se jednání pečlivě tají. Odmítáme, aby se česká ministerstva na takovém projektu podílela." Režim Vyhrazené znamená, že by zveřejnění obsahu mohlo narušit důležitá obchodní jednání České republiky s cizí mocí. Z odůvodnění rozhodnutí navíc vyplývá, že s tajným vyjednáváním Česká republika souhlasila.

ACTA zpřísňuje vynucování duševního vlastnictví: Například náhodné prohlídky laptopů a mp3 přehrávačů při celních kontrolách by prověřovaly, zda přístroje neobsahují nelegální kopie filmů, hudby nebo programů. ACTA by také zavázala poskytovatele internetového připojení, aby ručili za přenášený obsah, čímž by zavedla fakticky celosvětovou cenzuru Internetu.

Pokud státy dohodu přijmou, zaváže se Česká republika změnit své zákony v oblasti autorského a trestního práva tak, aby došlo k dalšímu omezení občanských práv a svobod ve prospěch velkých nadnárodních korporací. Parlament a další demokratické instituce už nebudou moci do textu dohody zasahovat. Ostatní státy a mediální korporace vyvinou velký tlak, aby Česká republika k dohodě přistoupila. Jinak budou hrozit obchodními sankcemi, a Parlamentu tak nezbude než dohodu schválit. Tím se obchází základní principy demokratické tvorby zákonů: Vyjednávání je protiústavní a je třeba ho zastavit. Pokud by byla dohoda přijata, bude Česká pirátská strana požadovat, aby ratifikace dohody podléhala souhlasu občanů v referendu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČPS

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…