Kalousek letos peníze zaváže, příští rok škrtne

27.07.2010 13:39

Některé podrobnosti rozpočtu na příští rok představil dnes ministr financí Miroslav Kalousek. Podle něj musí ušetřit v každé kapitole dvě a půl procenta. Výjimkou jsou jen ministerstva obrany a zemědělství. Ti první mají úlevu, druzí budou muset šetřit víc, než ostatní.

Kalousek letos peníze zaváže, příští rok škrtne

Obrana má pro letošek úlevu 900 milionů korun. Ministr financí to zdůvodnil tím, že právě tento resort bude muset v dalších letech šetřit víc než ostatní. Stejnou částku ale bude muset naopak ušetřit ministerstvo zemědělství, které řídí Ivan Fuksa z ODS.

"V každé kapitole musíme ušetřit 2,5 procenta. Měřím všem stejným metrem, ať už je z jakékoliv strany, z jakéhokoliv resortu. Výjimkou jsou jen ministerstva obrany a zemědělství," řekl Kalousek. O jeho návrhu úspor bude Nečasova vláda jednat už ve středu.

VV reptaly proti tomu, že obrana úlevu

Zároveň se šéf resortu financí ostře postavil proti výrokům představitelů Věcí veřejných. Ti zmínili, že nechtějí akceptovat škrty ve školství, vnitru, ale i na ministerstvu dopravy, které by měly ještě letos uspořit přes pět miliard korun. Ministři školství i vnitra pohrozili i případným vetem, na které mají v koalici právo.

Věci veřejné totiž bojovaly za to, aby se v resortu obrany škrtly v příštím roce přes dvě miliardy korun. Původně VV navrhovaly dokonce 10 miliard.

Jde prý jen o zavázání výdajů

Finance ale Kalousek úplně ministerstvům nevezme, naopak jde o jejich zavázání, to znamená, že by část mohly opětně uvolnit, pokud by se ukázalo, že výpadek daní není tak velký.  "Ale já nejsem optimista," prohlásil Kalousek.

"V příštím roce máme ušetřit 55 miliard. Toto je taková drobná rozcvička," řekla nakonec ministr financí v narážce na ministry z Věcí veřejných.

Důvodem letošních škrtů je propad výběru daní a plateb sociálního pojištění. U obou jde o stejnou částku, tedy 14 miliard korun.

Čtěte také:
John možná vetuje škrty, pokud je odnesou jeho resorty

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

12:41 Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

Nejsou vojáci, není munice, nejsou opevnění. To jsou závěry polského analytika Konrada Muzyky ohledn…