Johnovci nechtějí škrtat víc než Nečas a Kalousek. Ohrozí to vládu?

27.07.2010 18:55

VV odmítají Kalouskův plán, podle nějž prý měly letos ušetřit asi polovinu všech úspor na ministerstvech. Nechtějí škrtat více než ODS a TOP 09.

Johnovci nechtějí škrtat víc než Nečas a Kalousek. Ohrozí to vládu?

Věci veřejné reagují na úsporná opatření, která vyhlásil ministr financí Miroslav Kalousek a souhlasí s nimi i premiér Petr Nečas. Nelíbí se jim, že by na svých ministerstvech měly škrtat více než koaliční partneři z ODS a TOP 09.

Dle důvěryhodného zdroje se Kalousek a Nečas nechystají Radku Johnovi a Věcem veřejným ustoupit. Kalousek právě jednal u Nečase, kde o těchto věcech hovořili.

Předmětem jednání je údajně i obsazení dozorčí rady ČEZ. Podle schváleného mechanismu koaliční spolupráce je nutný souhlas obou, jak ministra financí, tak premiéra.

V úterý odpoledne se sešli ministři Věci veřejných, aby se před středečním jednáním vlády poradili na dalším postupu. "Se skřípěním zubů kývneme na škrty na ministerstvu dopravy a ministerstvu pro místní rozvoj," komentoval situaci ministr dopravy Vít Bárta.

V resortu školství by škrty pocítili učitelé, v resortu vnitra zas policisté a hasiči. To se samozřejmě před podzimními volbami straně nehodí.

Je to masakr, zlobil se John

Během úterý se John již pozastavoval na Kalouskovými škrty. Podle plánu ministerstva financí mají vládní resorty do konce roku ušetřit  10, 2 miliardy korun. Přitom šest miliard musí ušětřit úřady, které řídí ministři za Věci veřejné. Školství 3 miliardy, 1,5 doprava a 1,2 vnitro.

"Úspora navrhovaná pro ministerstvo vnitra je v rozporu s koaliční smlouvou. To chce ministr financí a premiér, aby se nehasily požáry a policisté nevyšetřovali," zlobil se John v České televizi s tím, že spoučasná vláda není vládou rozpočtové odpovědnosti, ale masakru.

Kalousek se brání, že se škrtalo všem stejně. "Vzali jsme všechny výdaje, odečetli jsme sociální dávky a evropské dotace a z toho, co zůstalo, se všem krátilo o 2,5 procenta. (...) Resortům, které mají nejvyšší výdaje, vyšly logicky největší částky," tvrdí Kalousek.

Kalousek naznačil, že úspory se mohou opět jednotlivým mintsrům uvolnit, pokud se budou příjmy rozpočtu vyvíjet v druhé polovině roku lépe. Sám je ovšem k tomu skeptický.

Související:
Kalousek cíleně rozvrací vnitro, stěžuje si John
Nečas: Kdo nezvládá šetřit, nebude ve vládě

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

20:00 Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

Konec vyšetřování vrbětického výbuchu, ke kterému došlo před deseti lety. Stojí za tím Rusko, ale ni…