Zaplatí po Neumannové dluhy poplatník? Ano, potvrdil Dobeš

20.08.2010 12:28

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy poslalo do vnějšího připomínkového řízení dokument, který právně ošetří toky finančních prostředků do veřejných akcí České republiky či veřejných zakázek.

Zaplatí po Neumannové dluhy poplatník? Ano, potvrdil Dobeš

To, co se stalo na Mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci v roce 2009 (dále jen MS), nemá obdoby. Únik peněz a následné nevyčíslené obrovské náklady v sobě skrývají klasickou ukázku korupce a mlžení.

Ministr školství Josef Dobeš se dne 23. července setkal s Kateřinou Neumannovou, která kvůli narychlo svolané schůzce přerušila dovolenou. "Velice si vážím Kateřiny Neumannové, která kvůli naší schůzce přerušila svou dovolenou. Chce tuto záležitost vyřešit rychle stejně jako já, což nám oběma dává pocit, že plujeme na stejné lodi," uvedl pro server Parlamentnilisty.cz ministr Dobeš.

"Poslali jsme na ministerstvo financí dokument, který má ošetřit další akce typu MS v Liberci, aby nedocházelo k takovým únikům jako v již zmíněném Liberci," vysvětluje Dobeš. Na dotaz redakce, jakou poměrnou část dluhu, který činí 108 miliónů korun, bude hradit stát a kolik město Liberec, odpověděl, že požaduje po městu Liberec významnou participaci na splacení dluhu.

Minulá vláda kauzu Liberec řešila také

Bývalá ministryně školství Miroslava Kopicová kauzu Liberec chtěla řešit také. Jak uvedla pro ParlamentníListy.cz ředitelka odboru vnějších vztahů a komunikace Kateřina Böhmová, že již bývalá ministryně školství MS chtěla řešit a že dokonce poslala daný materiál k vnitřnímu připomínkovému řízení v rámci MŠMT.

V původním průvodním dopise, adresovaném tehdejšímu premiérovi Janu Fischerovi, který má deník Aktualne.cz k dispozici, přitom stejná ministryně psala: "Obracím se (na vás, pozn. red.) žádostí o zařazení tohoto materiálu na program schůze vlády dne 31. května 2010 a současně žádám o udělení výjimky z požadavku připomínkového řízení, neboť materiál byl projednán s ministerstvem financí, které s ním vyslovilo souhlas."

A co na to současná vláda?

Zástupce mluvčího ministerstva financí Jakub Haas pro ParlamentníListy.cz uvedl, že o materiálu, který ministr Dobeš již poslal na ministerstvo financí k vnějšímu připomínkovému řízení, nemá tušení. "Napište mi to do mého mailu a někdo z odboru vám odpoví, ale nevím kdy," řekl Haas.

"Kateřina Neumannová nebude platit ani korunu z tohoto dluhu. Bude to platit stát a město Liberec," zopakoval pak ministr školství na dotaz redakce ParlamentníchListů.cz.

Stát vedle stamilionových prostředků na organizaci závodů zaplatil z rozpočtu 1,2 miliardy na vybudování a opravy lyžařských areálů a ostatní infrastruktury. Další stovky milionů proudily do jednoho z největších sportovních podniků z Libereckého kraje a města Liberce.

Měsíc poté

Materiál o MS v Liberci nebyl stále vládou projednán. Ministr školství Josef Dobeš exkluzivně ParlamentnímListům.cz potvrdil, že má během tohoto pátku schůzku s primátorem Liberce Jiřím Kittnerem a budou řešit podíl finančních prostředků, které je nutné uhradit. "Doufám, že se pan primátor konečně umoudří a kývne na můj návrh rozdělení dluhu z mistrovství," řekl redakci Dobeš.

Ostatní subjekty, které se ParlamentníListy.cz snažily kontaktovat, se k danému problému nevyjádřily. Ministerstvo financí na telefonické dotazy nechce odpovídat, odkazuje na e-mailovou komunikaci. Na e-mail z července ministerstvo dosud nereagovalo. Ministr Miroslav Kalousek na dotazy ohledně dluhů MS v Liberci zatím nereagoval.

Více: 

Neumannová půjde na kobereček k Dobešovi 
Neumannová prý nasekala dluh 81 milionů

Fotokoláž: hns

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanessa Larsenová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…