Vondra: Obrana byla dojnou krávou pro zájmové skupiny

31.07.2010 11:11

Jeden kostlivec za druhým vypadá ze skříně na ministra obrany Vondru. Nechci, aby jich na mého nástupce vypadávalo tolik, prozrazuje svou ambici v rozhovoru pro MF Dnes.

Vondra: Obrana byla dojnou krávou pro zájmové skupiny

Během necelých tří týdnů ve funkci už byl ministr obrany Alexandr Vondra konfrontován s vykradením kanceláře náčelníka generálního štábu, se zmanipulovanými zakázkami firmám spřízněným s armádními úředníky a špionskou aférou. „Jestli mám nějakou ambici, tak až jednou přijde můj nástupce, tak aby toho nevypadávalo tolik," reaguje Vondra na problémy a průšvihy resortu, které se na něj valí.

„Ministerstvo obrany bylo jakousi dojnou krávou pro různé zájmové a podnikatelské skupiny, které byly nebo dodnes jsou návázány na lidi, kteří armádu opustili v rámci jejího zeštíhlování a našli si nové uplatnění v tom, že ministerstvo dojí a vydělávají na tom prachy," uvědomuje si Vondra prohnilé praktiky a hodlá je změnit.

Armáda musí získat vizi, psát se o ní bude v Bílé knize

Podle něj se resort pohybuje v jakémsi trojůhelníku. Na jednom vrcholu je zvláštní oslabené vnímání hrozby, na druhém reálná nutnost šetřit a na třetím neutěšený obraz armády. „Všichni musíme vědět, proč vlastně armádu máme. Naše ozbrojené složky musí mít nějakou dlouhodobější vizi," plánuje ministr, že ji narýsuje chystaná Bílá kniha armády.

V uplynulých dvou měsících se Vondra stal nejen ministrem obrany, ale i místopředsedou ODS. Po těsných výsledcích v parlamentních volbách hrozí občanským demokratům v podzimních komunálních, že přijdou o pozici nejsilnější pravicové strany. V Praze je válcuje TOP 09 s kandidátem na primátora Zdeňkem Tůmou.

V ODS si nemohou dva tři lidé sednout do kavárny a vybírat kandidáty

„Jako strana tradiční, dlouhodobě působící nemáme ten luxus, že by si dva tři lidé z vedení sedli někam do kavárny, vzali si bílý papír, propisku a napsali si, že tenhle doktor věd nebo tento fotbalový trenér by mohli na kandidátce znamenat vynikající volební výsledek," naráží Vondra na kandidáty TOP 09, ale předpokládá, že během krátké doby už bude velký rival ODS v jiné pozici než letos, kdy vystartoval ve volbách jako raketa.

Čtěte také:

Vondra: Jedná se o čistě pasívní prvek protivzdušné obrany státu 

Vondra nesníží vojákům příspěvek na bydlení. Aspoň ne plošně 

Vondra chce šetřit, ale bez gripenů se neobejde 

Foto: europarl.europa.eu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…