Vondra chce šetřit, ale bez gripenů se neobejde

23.07.2010 21:35

Nový ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) chce šetřit na všech frontách. Chystá např. odprodej nadbytečného majetku. Tvrdí ovšem, že se naše země neobejde bez moderních stíhaček, i když jsme v NATO.

Vondra chce šetřit, ale bez gripenů se neobejde

Nový ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) hledá úspory, kde se dá. Od premiéra dostal za úkol uspořit několik miliard, které hodlá získat především odprodejem nevyužitých budov a prázdných kasáren. Peníze hodlá získat také zprůhledněním armádních zakázek.

Přitom i server ParlamentníListy.cz přinesl informaci o tom, že Antimonopolní úřad udělil několika firmám na Litoměřicku pokutu ve výši 5 milionů korun za chystanou kartelovou dohodu.

Bez stíhaček to nejde

Co se stane, až skončí nájemní smlouvy na stíhačky gripen? Potřebuje Česká republika nadzvukové stíhačky? „Rozhodně ode mne neuslyšíte, že nepotřebujeme nadzvukové letectvo. My nevíme, co bude za deset dvacet let, co bude v rámci NATO. Teď sice fungujeme v pevných spojeneckých vazbách, dává nám to pravděpodobně nejlepší bezpečnostní garance v historii, ale nějaké elementární pojistky musíme mít," uvedl Vondra pro Hospodářské noviny.

Bytový fond armády měl být dávno privatizován

Nákup nadbytečného majetku provedli podle Vondry především ministři sociální demokracie. „Například bytový fond měl být už dávno privatizován. Tyhle věci ale zahrneme do Bílé knihy české armády, která shrne naši představu, jak by měla armáda dlouhodobě vypadat," uvedl Vondra.

Související:
Opozice odmítla řešit kauzu Gripen. Už je to prý dávno
Shrnutí ke kauze Gripen

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

dezinformace

Dobrý den, tvrdíte, že dezinformace existují. Můžete definovat tento pojem, protože to zatím nikdo v ČR neudělal, ale hlavně, že tato vláda pořád mluví o tom, jak se tu šíří a jak s nimi bude bojovat. A výsledek je takový, že jak sám říkáte, se tu řada lidí bojí pak narovinu říci to, co si myslí

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…