Konec rodných čísel? Nahradí je bezpečnostní identifikátory

02.08.2010 9:22

Aby se v budoucnu předešlo zneužití rodných čísel, měly by je nahradit nové identifikační údaje.

Konec rodných čísel? Nahradí je bezpečnostní identifikátory

Nová koaliční vláda má v plánu zahájení procesu, který má završit úplný zánik rodných čísel. Jejich výrazné omezení ale plánuje již na rok 2012.

Za hlavní důvod uvádí hrozbu zneužití tohoto údaje - úředník, který zná konkrétní rodné číslo, totiž přes počítač najde o dané osobě téměř jakoukoliv informaci.

Pryč s RČ v rejstříkách

Podle koaliční smlouvy tak nebude již za dva roky číslo tak veřejné jako je tomu nyní. Vymazat se má totiž z obchodního rejstříku i dalších seznamů. Funkci rodného čísla tak podle koalice převezmou tzv. "bezvýznamné identifikátory", z nichž půjde snadno vyčíst, komu patří.

Bezpečnostní riziko

"Rodné číslo se stalo bezpečnostním rizikem," potvrdil Mladé frontě Dnes současný náměstek ministra financí ODS Zdeněk Zajíček. Ten byl v minulém volebním období náměstkem ministra vnitra, který celou reformu databází o lidech nastartoval.

"Používání rodného čísla postupně utlumíme, až se začne používat osobní identifikátor. Ale nepředpokládáme, že se rodné číslo hned škrtne a přestane používat," dovysvětlil pak expert na informatiku u TOP 09 Jaroslav Poláček, který se Zajíčkem spolupracoval.

Plánované zrušení či omezení funkce rodného čísla je důsledkem zákona o základních registrech, který byl schválen již před volbami.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …