Konec rodných čísel? Nahradí je bezpečnostní identifikátory

02.08.2010 9:22

Aby se v budoucnu předešlo zneužití rodných čísel, měly by je nahradit nové identifikační údaje.

Konec rodných čísel? Nahradí je bezpečnostní identifikátory

Nová koaliční vláda má v plánu zahájení procesu, který má završit úplný zánik rodných čísel. Jejich výrazné omezení ale plánuje již na rok 2012.

Za hlavní důvod uvádí hrozbu zneužití tohoto údaje - úředník, který zná konkrétní rodné číslo, totiž přes počítač najde o dané osobě téměř jakoukoliv informaci.

Pryč s RČ v rejstříkách

Podle koaliční smlouvy tak nebude již za dva roky číslo tak veřejné jako je tomu nyní. Vymazat se má totiž z obchodního rejstříku i dalších seznamů. Funkci rodného čísla tak podle koalice převezmou tzv. "bezvýznamné identifikátory", z nichž půjde snadno vyčíst, komu patří.

Bezpečnostní riziko

"Rodné číslo se stalo bezpečnostním rizikem," potvrdil Mladé frontě Dnes současný náměstek ministra financí ODS Zdeněk Zajíček. Ten byl v minulém volebním období náměstkem ministra vnitra, který celou reformu databází o lidech nastartoval.

"Používání rodného čísla postupně utlumíme, až se začne používat osobní identifikátor. Ale nepředpokládáme, že se rodné číslo hned škrtne a přestane používat," dovysvětlil pak expert na informatiku u TOP 09 Jaroslav Poláček, který se Zajíčkem spolupracoval.

Plánované zrušení či omezení funkce rodného čísla je důsledkem zákona o základních registrech, který byl schválen již před volbami.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Spalovací motory? Ať jsou pekelně drahé.“ Lídři SPOLU řidičům

4:44 „Spalovací motory? Ať jsou pekelně drahé.“ Lídři SPOLU řidičům

Spalovací motory je třeba hodit na smetiště dějin. Varianta syntetických pohonných hmot je rovněž za…