Ministr Jankovský umí kličkovat. Neprůhledné firmy nevadí

03.08.2010 14:13

Před volbami Věci veřejné kritizovaly firmy s utajeným majitelem. Teď už v nich jejich ministr pro místní rozvoj Jankovský problém nevidí, vyplývá z rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Ministr Jankovský umí kličkovat. Neprůhledné firmy nevadí

V živé paměti jsou ještě předvolební proklamace Věcí veřejných, že se zasadí o zákaz firem s utajeným majitelem. Po volbách je všechno jinak. Jimi nominovaný ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský působí ve firmě s utajeným majitelem a samotné skrývání majitele podle něj není problémem, pokud se firma neuchází o veřejné zakázky.

Firma FTI, v níž Jankovský působí, má akcie na majitele, což je v rozporu s předvolebními sliby VV. „Je to moje soukromá záležitost, nějakým způsobem jsem půjčil majiteli nějaké peníze a zástavou mám akcie. Půjčka bude splacena a já od toho jdu pryč," přesvědčuje Jankovský v rozhovoru pro Aktuálně.cz, že jeho působení v neprůhledné firmě není problém.

Když je to normální podnikání, tak proč majitele prozrazovat

Také firma Efhemos, v níž figuruje, má akcie na majitele a jediným akcionářem je další Jankovského firma Phar Service. „Když jsem byl v představenstvu, tak jsem říkal, ať ho vylikvidují, že bych nebyl moc rád, aby to dál fungovalo s akciemi na majitele. Když jdou takovéto firmy do veřejných zakázek, tak je to samozřejmě nepříjemné, ale něco jiného je, když je to normální podnikání," myslí si ministr.

Veřejnost ani v tomto případě nemá kontrolu nad tím, zda skrytý majitel nemá další firmy, které se veřejných soutěží zúčastní. „Z pohledu veřejnosti máte pravdu. Z pohledu podnikatele, který ví, že veřejné zakázky nebere, ale chce mít společníka, o kterém nechce, aby se vědělo, že je majitel, tak je to jiné," reaguje Jankovský pro Aktuálně.cz tak, že je zřejmé, že horlivým zastáncem průhlednosti firem rozhodně není.

Nepustit firmu s akciemi na majitele do veřejných zakázek by přes EU neprošlo

Nesouhlasí prý s tím, aby šly firmy s touto strukturou do veřejných zakázek, ale tento postoj může vyvolat problém, neb je v rozporu s pravidly EU. „Může se stát, že ty firmy s utajenými vlastníky nebudou připuštěny do veřejných soutěží, ale EU takový postup nezná. Musíme si to teprve vyjednat. To, že se uchází firma bez dohledatelného majitele, tak to samozřejmě v pořádku není. Ale v běžném podnikání je to věc, která je docela v pořádku," dává Jankovský zapomenout na předvolební rétoriku Věcí veřejných.

Čtěte také:

Ředitel firmy Jankovský doplul v barvách VV až na ministerstvo 

Ministrem na poslední chvíli. Prý to byla povinnost, říká Jankovský 

Lídr kandidátky VV v Praze 8? Syn ministra Jankovského 

Foto: volny.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

Výkupné

Kolik by se mělo platit za jednoho nepřijatého migranta a komu? Kdo bude rozhodovat a kontrolovat komu a na co byly peníze přiděleny? A není tak trochu jak obchodovat s býlím masem?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ať žije Ukrajina.“ Střelec na Fica: Důkazy se kupí jeden za druhým

15:15 „Ať žije Ukrajina.“ Střelec na Fica: Důkazy se kupí jeden za druhým

Juraj Cintula, který spáchal neúspěšný atentát na slovenského premiéra Roberta Fica, podporoval pror…