Předchozí ministři byli příliš ideologičtí, myslí si Drobil

03.08.2010 22:50

Nový ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS) chce bojovat za rovnováhu mezi životním prostředím a průmyslovou výrobou, kterou podle něj narušili jeho předchůdci.

Předchozí ministři byli příliš ideologičtí, myslí si Drobil

Prezident Václav Klaus na Hradě přijal nového ministra pro životní prostředí Pavla Drobila (ODS). Na rozdíl od předchozích ministrů tohoto resortu Drobil získal od hlavy státu plnou podporu v uskutečnění svých ministerských plánů. Hosty pořadu Události, komentáře byli právě Pavel Drobil, senátor Bedřich Moldan (TOP 09) a Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha.

Ministerstvo životního prostředí je jen úřad

Hned v úvodu pořadu Drobil prohlásil, že zejména pod vedením Strany zelených nebylo ministerstvo standardním úřadem, ale ideologickou odnoží jedné strany. Příkladem přílišné ideologizace je podle Drobila například Bursíkovo lpění na skládkování na úkor spaloven.

„Je to ministerstvo pro život, ale nesmíme v něm zapomínat na člověka, kterého nelze vytrhnout ze sociální a ekonomické reality této země," řekl Drobil. V této souvislosti Drobil uvedl, že se připravuje nový zákon o čistotě ovzduší.

Senátor Bedřich Moldan (TOP 09) Drobilovu snahu o přijetí nového zákona o ovzduší podpořil. Dodal, že jde o velmi složitou problematiku a pokud se do nový ministr pustí, zaslouží si to uznání.

Budu dýchat za český průmysl

V jednom ze svých předvolebních projevů Drobil prohlásil, že bude dýchat za český průmysl. Právě toto prohlášení ovšem pobouřilo ekology ve chvíli, kdy se Drobil stal ministrem životního prostředí. „Přeji si ochranu přírody v této zemi, jen dodávám, že ochrana má i své ekonomické konsekvence, které je třeba zohlednit. Budu dýchat za český průmysl, ale zároveň ho donutím, abychom v této zemi mohli dýchat my všichni," upřesnil svůj předchozí výrok Drobil.

Neskrýval ovšem, že má pro otázky průmyslu větší pochopení, než jeho předchůdci v úřadě. „Jako ministr životního prostředí mám na stole několik žalob od podnikatelů, které podle našich ministerských právníků zcela jistě prohrajeme a to pro přílišnou šikanu těchto podnikatelů, s tím je třeba něco dělat," uvedl Drobil.

Příliš válečnická rétorika

Kotecký zkritizoval především vystupování nového ministra na veřejnosti. „Ministr nastoupil s příliš válečnickou rétorikou. Prohlašuje, co všechno změní, a koho vyhodí. Ale přes čtyřicet procent populace u nás žije v oblastech, které lékaři považují za životu škodlivé. Toto je problém, který trápí české občany, není to nějaká zelená ideologie." prohlásil Kotecký. Za snahu o přijetí nového zákona o čistotě ovzduší ovšem Drobila také pochválil.

Související:

Drobil ministruje pár hodin. A už je ve střetu zájmů
Drobil vyhodil všechny náměstky

Bursíkovi lidé v ohrožení. Drobil vyměňuje personál

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…