Hašek: Protestuji proti plánu ČSA redukovat letecké spojení s regiony

04.08.2010 10:41

Hejtman Hašek požádal ministra Bártu o pomoc ve věci zrušení linky Brno-Praha.

Hašek: Protestuji proti plánu ČSA redukovat letecké spojení s regiony

Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek oslovil dopisem ministra dopravy Víta Bártu, aby ho požádal o pomoc v boji proti připravované výrazné redukci pravidelného leteckého spojení na vnitrostátních regionálních linkách, tedy i na lince mezi Brnem a Prahou, kterou zajišťují ČSA. Ty v současné době obsluhují čtyři letové frekvence za den a vhodně navazují na příletové a odletové vlny z ruzyňského letiště.

„V posledních dnech jsem obdržel velmi znepokojivé informace od podnikatelů, investorů, významných institucí i provozovatele letiště. Týkají se záměru zrušení nebo výrazné redukce pravidelného leteckého spojení, které zajišťuje ČSA. Chtěl bych připomenout, že v loňském roce, tedy v době nejhlubší ekonomické krize, vzrostl počet cestujících na linkách mezi Brnem a Prahou o 18% na 42800 cestujících. Jasně to dokazuje poptávku po tomto spojení," řekl hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.

Analýza využití linky potvrzuje, že plní téměř výhradně přestupní - síťovou roli. Drtivá většina cestujících pokračuje s ČSA z Prahy dále do světa. Nekoncepčním zrušením regionálních spojů by došlo k nenahraditelným ztrátám pro samotné dopravce, regiony, města a letiště jak v regionech tak i v Praze. Dosavadní klientela ČSA by tak byla odkázána na spádová letiště ve Vídni a Bratislavě a tím i na konkurenční dopravce. Podle prvotních odhadů by tak ČSA přišly o řádově stovky milionů korun.

„Z dosavadních osobních zkušeností v pozici představitele regionu mohu konstatovat, že letecká obslužnost je nezbytným předpokladem pro rozhodování investorů. Považuji za zcela neakceptovatelné, že se informace o ukončení provozu pravidelných linek národním dopravcem dozvídám s předstihem pouhých tří měsíců, navíc pouze prostřednictvím médií a třetích subjektů. Pevně věřím, že pan ministr dopravy bude věnovat této problematice svoji osobní pozornost," dodal Michal Hašek.

Dále čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Mgr. Jan Farský byl položen dotaz

Proč jste jako jiní neodpověděli na otázky týkající se svobody projevu?

https://beta.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prekvapeni-ze-SPOLU-Vondra-zaslal-odvaznou-odpoved-Muze-mit-dohru-755196. Je to proto, že máte máslo na hlavě, protože jste to hlavně vy, kdo tu chce omezit svobodu slova - vy to tedy nazýváte boj s dezinformacemi, ale přitom ani nejste schopni definova...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jedině spolu máme šanci vyhrát! Koalice SPOLU zahájila horkou fázi kampaně do Evropského parlamentu

7:17 Jedině spolu máme šanci vyhrát! Koalice SPOLU zahájila horkou fázi kampaně do Evropského parlamentu

Koalice SPOLU vstoupila do horké fáze kampaně eurovoleb. Za účasti stovek podporovatelů v pražském F…