Schwarzenberg uzavře desítku zastupitelských úřadů

05.08.2010 17:45

Ministerstvo zahraničí kvůli škrtům v rozpočtu zřejmě uzavře zhruba desítku zastupitelských úřadů, především v Jižní Americe a Africe. Zatím se ale neví, která konkrétně, to bude muset vyřešit až vláda.

Schwarzenberg uzavře desítku zastupitelských úřadů

Kromě uzavření desítky zastupitelských úřadů bude muset podle ministra zahraničí Karla Schwarzenberga resort propustit přibližně sto zaměstnanců. Schwarzenberg ale zdůraznil, že těm, kteří zůstanou, by jen nerad snižoval plat.

Za přehnané pak Schwarzenberg označil spekulace médií, které hovořily o nutnosti uzavřít až 25 zastupitelských úřadů.

Ministr zahraničí se k velvyslanectvím vyjádřil v Budapešti, kde jednal se svým kolegou Jánosem Martonyim. „Konkrétní informace o tom, ze kterých zemí čeští diplomaté odejdou, by mohla už příští týden projednat vláda," poznamenal.

Místo ambasád visegrádské domy

V Jižní Americe by mohly podle Schwarzenberga vzniknout jeden či dva takzvané visegrádské domy, které by služby obvykle vykonávané zastupitelskými úřady zajišťovaly pro všechny čtyři země středoevropské visegrádské skupiny. Do té patří Česko, Polsko, Slovensko a Maďarsko. Zároveň všechny tyto státy se snaží o úspornou rozpočtovou politiku. První podobný konzulát funguje již v Jihoafrické republice. 
   

S Gandalovičem se počítá

Schwarzenberg médiím také sdělil, že někdejší místopředseda ODS Petr Gandalovič je jedním z vážných kandidátů na křeslo velvyslance v USA. "Je to možné," řekl na dotaz ČTK, zda by právě Gandalovič mohl tento prestižní diplomatický post získat.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…