ČSTV chce prodávat majetek. Ve hře je i Strahov

05.08.2010 21:05

Český svaz tělesné výchovy (ČSTV) zvažuje v době, kdy do sportu má proudit méně peněz od státu, prodej části svého majetku. Včetně velkého spartakiádního stadionu. Zástupci ČSTV to potvrdili na tiskové konferenci v Praze.

ČSTV chce prodávat majetek. Ve hře je i Strahov

"Podnikáme kroky, jakým způsobem majetek optimalizovat. Nechali jsme si provést analýzy našeho majetku, rádi bychom dosáhli větší ekonomické výtěžnosti," komentoval předseda ČSTV Pavel Kořan informace, že se jedná o prodeji strahovského areálu soukromé developerské firmě.

"Otázka prodeje Strahova je zatím v rovině ideového námětu. Záměr nebyl prodiskutován ani se všemi zainteresovanými v rámci ČSTV ani s ostatními partnery. ČSTV je navíc vlastníkem pouze nepodstatné části pozemku, dominantním vlastníkem je hlavní město Praha," připomněl Kořan.

"Celé je to dlouhodobý proces, může to trvat řadu let. Nejdřív se nám musí podařit zajistit adekvátní náhradu včetně atletického stadionu a nafukovací haly, do té doby Strahov opouštět nemůžeme. Dalším krokem by byla změna územního plánu. Je to téma k diskusi, ale jsme odhodláni zahájit jednání."

Strahovský areál figuroval i v projektu Praha olympijská

"V rámci myšlenky uspořádání olympijských her v České republice byla vytvořena řada studií. Součástí byla vítězná architektonická studie využití plochy o výměře pětatřiceti hektarů, včetně Stadionu Evžena Rošického a dalších sportovních ploch, ale také vysokoškolských kolejí. Nám se tento projekt jevil jako výhodný, samozřejmě za předpokladu nalezení nového prostoru pro sportoviště. Důležité je zejména stanovisko Českomoravského fotbalového svazu," připomněl Kořan skutečnost, že Rošického stadion je často využíván fotbalovou reprezentací k tréninku.

Na spartakiádní stadion má smlouvu Sparta. Stadion však chátrá

Na ploše Spartakiádního stadionu se však nyní nachází tréninkové centrum fotbalistů pražské Sparty.

"Sparta má smlouvu na třináct let," podotkl Kořan. "Ale my chceme řešení za souhlasu všech subjektů, tedy i Sparty. Samozřejmě by musela dostat adekvátní náhradu," dodal.

"Strahov je jediný stadion u nás, na kterém by se dala uspořádat velká atletická soutěž, máme tam i zázemí pro halovou atletiku," připomněl předseda Českého atletického svazu (ČAS) Libor Varhaník.

"Na druhou stranu se nechceme dívat na to, jak velký spartakiádní stadion rok od roku chátrá. Vítáme diskusi a chceme se na ní podílet," dodal.

Nemovitý majetek ČSTV se podle Kořana dá vyčíslit hodnotou 47 miliard korun. "Jakýkoli prodej majetku v tísni je ovšem špatný prodej," zdůraznil Kořan.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ro

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…