Zaorálek varuje: zrušením ambasád ochromíme českou diplomacii

06.08.2010 14:36

Ministerstvo zahraničí chystá uzavírat ambasády. Stínový ministr zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD varuje, že to zlikviduje tradiční síť české diplomacie a ochromí podporu exportu do Afriky, Asie či Jižní Ameriky.

Zaorálek varuje: zrušením ambasád ochromíme českou diplomacii

Podle Zaorálka se takto krátkodobě ušetří 150 milionů korun, což přirovnává k 250 metrům dálnice. Zároveň varuje, že Česká republika takto přijde o nástroj, který mohl v těžké ekonomické době přinášet mnohonásobně víc peněz.

Řez českou diplomacií

Zaorálek reagoval na informace z médií, že se má uzavřít až 25 zastupitelských úřadů. Redakci Parlamentních listů sdělil, že uzavřít tolik ambasád ze dne na den by byl ohromný řez.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg označil takové spekulace za přehnané. Potvrdil ovšem, že kvůli škrtům v rozpočtu bude uzavřena přibližně desítka ambasád, hlavně v Jižní Americe a v Africe.

Dojde i na vrchní konzuláty?

Koaliční vláda ODS, TOP 09 a Věcí veřejných seškrtala ministerstvu zahraničí skoro 156 milionů korun. V dalších letech to nejspíš bude ještě víc.

Původně podle Zaorálka uvažovalo ministerstvo o uzavření ambasád v Lucembursku, Estonsku, Lotyšsku, Slovinsku, na Kypru, v Austrálii, Malajsii, Kuvajtu, Jemenu, Pákistánu, Severní Koreji, Maroku, Ghaně, Zimbabwe, Kolumbii, Kostarice, Venezuele, Chile a Peru.

Mohly by být zrušeny i generální konzuláty v Drážďanech, Istanbulu, Torontu, Los Angeles, brazilském Sao Paulu a indickém Mumbaji. Zaorálek pro ČTK připustil, že ministerstvo od rušení některých úřadu ze seznamu ustoupilo.

Foto: Hans Štembera

Související:

Kohout nabádá k nerušení ambasád, jde prý o drobné 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

13:30 „Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

Hosty pořad první části Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News byli ministr zahraničí Jan Lipavs…