Odboráři rozlítili Nečase. Jdou prý řeckou cestou

06.08.2010 15:48

Premiér Petr Nečas se pustil do kritiky odborářských bossů. Podle něj chtějí zahnat Česko do náruče Maďarska, či Řecka.

Odboráři rozlítili Nečase. Jdou prý řeckou cestou

Petra Nečase pěkně rozlítilo vyjádření Českomoravské konfederace odborových svazů, že jestliže bude kabinet prosazovat své úsporné plány, vyjdou odbory do ulic.

„Naši odboráři se chovají jako v Maďarsku, či v Řecku. Kdykoliv jsem nakloněn jednání s odbory, pokud vláda obdrží důvěru," řekl dnes premiér na krátkém brífinku. Reagoval tak na tiskovou konferenci ČMKOS, kde odboráři vládu kritizovali. Nečas zdůraznil, že Česká republika pro zastavení zadlužování potřebuje provést reformy a odbory by jí neměly bránit, pokud nechtějí zemi přivést do situace, v níž se nyní nachází Řecko či Maďarsko sužované hrozbou státního bankrotu.

„Právě tamější odbory způsobily, že jsou tyto země tam, kde jsou, kdy musí provádět velmi drastické škrty a nejsou suverénními správci svého majetku," poznamenal Nečas.

Bude prý i nadále trvat na tom, aby probíhala jednání tripartity. „Rád si dám schůzku s odboráři a budu je trpělivě přesvědčovat, aby programové prohlášení vlády podpořili," uvedl Nečas.

Jiná cesta nevede, než jít cestou škrtů

Zdůraznil, že je přesvědčen o tom, že ČMKOS nemá ve svých názorech pravdu. „Podle nich je skutečností, že základna úprav ve vládě bude na straně škrtů a podle nich má být na straně příjmů. Já otevřeně říkám, že musíme provést reformy na výdajové straně rozpočtu a musíme jít cestou škrtů, jiná cesta nevede," podotkl dále Nečas.

Česko stejně jako odbory stojí podle něj na křižovatce a musí se rozhodnout, jakou cestou se vydat. „ČMKOS se musí rozhodnout, zda bude komplikovat, nebo dokonce blokovat reformy a přivede část zaměstnanců, které zastupují, do situace, která bude pro ně za několik let dramaticky horší. Pokud jim jde o dobro těch několika zaměstnanců, měli by reformy podpořit," dodal Nečas.

Když prý odboráři poukazují na to, že se musí jít cestou ekonomického růstu, tak on tvrdí, že by to vedlo k cestě zvýšení daní, doplnil Nečas. Připomněl, že vláda bude o důvěru žádat ve sněmovně již příští týden. Po tomto datu přislíbil svolání jednání tripartity.

Odboráři programové prohlášení rozcupovali

Odbory podrobily vládní prohlášení tvrdé kritice. „Nevidíme na něm nic pozitivního. Programové prohlášení vlády není dokument o jednotlivých řádcích, je to dokument o celém systému," řekl například Josef Středula, předseda jednoho ze svazů konfederace.

Předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil pak zmínil, že stát by měl být natolik rozumný, aby si napřed udělal audity na příjmové i výdajové straně. „Teprve pak bychom se mohli bavit o daňové reformě. S tím souvisí i to, jakým způsobem je nutno saturovat jakýkoliv systém, ať už důchodový či zdravotní. Základem jsou vždycky peníze," uvedl pro Radiožurnál Zavadil.

Odboráři také nesouhlasí se změnami v zákoníku práce a se škrty v sociální oblasti, které podle nich povedou k růstu nezaměstnanosti a dalšímu rozvoji takzvaného švarcsystému.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

20:00 Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

Konec vyšetřování vrbětického výbuchu, ke kterému došlo před deseti lety. Stojí za tím Rusko, ale ni…