Odbory pohrozily demonstrací. Nechtějí vládní škrty

06.08.2010 12:59

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) poslala vládě jasné stanovisko. Jestliže bude prosazovat své úsporné plány, vyjdou odbory do ulic.

Odbory pohrozily demonstrací. Nechtějí vládní škrty

Josef Středula, předseda jednoho ze svazů konfederace, prohlásil, že pokud vláda nepřistoupí na argument odborů a bude chtít prosadit své úsporné plány za každou cenu, sáhnou odbory k protestním akcím.

Odbory podrobily vládní prohlášení tvrdé kritice. „Nevidíme na něm nic pozitivního. Programové prohlášení vlády není dokument o jednotlivých řádcích, je to dokument o celém systému," řekl Středula.

Konec zaměstnaneckým výhodám

Podle předsedy ČMKOS Jaroslava Zavadila se jedná o největší útok na práva zaměstnanců za posledních dvacet let. Prý tak pokračuje likvidace veřejných rozpočtů. Vláda chce nejprve redukovat výdaje na sociální služby, aby je posléze mohla výhodně privatizovat. Poté se vytvoří levná pracovní síla.

Podle vedoucího makroekonomického oddělení ČMKOS Martina Fassmana vystoupá letos deficit veřejných financí k 200 miliardám korun. I pokud by se zrušily všechny sociální dávky včetně podpor v nezaměstnanosti a nemocenské, snížil by se deficit jenom o 80 miliard.

Možná dohoda

„Než se začne bezmyšlenkovitě škrtat, tak bychom se měli podívat i na příjmovou stranu rozpočtů a podívat se na to, zda všichni platí, co by platit měli," navrhuje Fassman. Teprve pak by šlo diskutovat o škrtech.

Související:

Nečas: Je úplně jedno, kdy začnou odbory terorizovat lidi. Neustoupíme 

Drsné Drábkovy škrty probouzejí odbory. Prý naroste chudoba 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …