ČSSD předložila návrh na vyšší zdanění hazardu

11.08.2010 14:01

Sociální demokraté opětovně předložili nový loterijní zákon. Norma počítá s vyšším zdaněním hazardu. Sobotka také zopakoval včerejší kritiku debaty ve sněmovně, která předcházela vyslovení důvěry vládě.

ČSSD předložila návrh na vyšší zdanění hazardu

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ve středu sdělil, že sociální demokracie znovu předložila novelu loterijního zákona. Norma počítá s vyšším zdaněním hazardu a dává obcím pravomoc omezit počet heren ve svých samosprávách.

Ve sněmovně přitom již obdobní novela zákona byla, ovšem i když zákon prošel parlamentem, prezident Václav Klaus odmítl zákon podepsat. Sněmovna ovšem nemohla zákon přehlasovat - kvůli volbám a rozpuštění sněmovny.

„Dnes byl předložena novela loterijního zákona. Vládní koalice  má sice uvedeno v programovém prohlášení, že předloží velkou novelu loterijního zákona, ale protože si na to dala lhůtu tři roky, tak podle našeho názoru znamená, že k jejímu předložení nedojde nikdy. Podobná situace již byla ve vládě Mirka Topolánka, takže s podobnými sliby máme bohaté zkušenosti,"  řekl mimo jiné Sobotka.

Připomněl zároveň, že návrh předpokládá navýšení daně všem firmám angažujícím se v oblasti hazardu o 25 procent. Dále pak by díky novele loterijního zákona získaly obce možnost regulovat hazard na svém území.

Sobotka ťal do vlády

„Včera nám byly předneseny záměry vlády. Diskuse kolem vyslovení důvěry vládě byla ale pro mne velkým zklamáním, neboť vláda Petra Nečase k tomu přistoupila velmi rozporuplně. Nevyužila náměty, které jsme jí předkládali a vláda nevyužila ani šanci učinit jakýkoliv kontakt s opozicí a využít tak naše podněty a připomínky. Je to poplašný signál pro politickou  kulturu v této zemi," podotkl k tomu Sobotka.

Zrušme anonymní akcie na majitele, vyzval Tejc

Poslanec Jeroným Tejc navíc připomněl, že ČSSD připraví také zákon na změnu akcií na majitele. I tento zákon socialisté kdysi předkládali ve sněmovně, konkrétně v listopadu 2009, ovšem bezúspěšně. Kvůli obstrukcím ODS se jej totiž ve sněmovně nepodařilo prosadit.

"Návrh by efektivně zabránil propojení mezi zadavateli zakázek, těmi, kteří o přidělení zakázek rozhodují a subjekty, které se o tyto zakázky ucházejí. Především se chceme vyvarovat kauzám, jako byla Opencard či spekulace okolo firmy Viamont exministra Aleše Řebíčka," zmínil k tomu Tejc.

Zdůraznil, že programové prohlášení vlády se zrušením akcií na majitele nepočítá, pouze jen s přidělováním zakázek firmám s průhlednou vlastnickou strukturou.

"Jde tady o nepoctivou hru vlády, jelikož o tendry se může sice ucházet firma s transparentní vlastnickou strukturou, ovšem formou subdodávek pak může zakázku předat firmě, která už transparentní vlastnictví nemá," dodal Tejc s připomenutím, že zákon, jenž chce předložit ČSSD, dává firmám na zprůhlednění svých struktur dvouletou lhůtu.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…