Nehumánní Nečas, zlatý Topolánek. Tolik zelený Patočka

12.08.2010 13:51

Vulgární pravice, která se u nás chopila moci, zjevně o určitých funkcích státu uvažuje jako o levičáckých potřeštěnostech, píše ve svém sloupku šéfredaktor Deníku Referendum Patočka.

Nehumánní Nečas, zlatý Topolánek. Tolik zelený Patočka

Nit suchou nenechal na vládě Petra Nečase šéfredaktor Deníku Referendum Jakub Patočka, bývalý ekologický aktivista, který vedl v letech 2003 až 2005 Stranu zelených. Vadí mu nejvíce, že pravice obsazuje příslušné posty lidmi, kteří se do nich kvalifikovali neskrývaným nepřátelstvím vůči oboru, jímž se mají zabývat, především pak v případě ekologie a agendy lidských práv.

„Kdo si namlouval, že v Petru Nečasovi ukáže pravice svou lidskou tvář, měl by už nyní s nostalgií vzpomínat na Topolánka: tou lidskou tváří byl totiž on; v Nečasovi přichází pravicový fanatický stroj, jehož rozjásaně antiekologická, antisociální a nehumánní politika bude navazovat na ducha druhé republiky, Berlusconiho či Bushe," nebral si Patočka servítky v pohledu na nového předsedu vlády.

Posty získali ti, co se vyznačovali nepřátelstvím proti oboru, jímž se mají zabývat

Trnem v oku je šéfredaktorovi skutečnost, že se premiérovým šéfporadcem přes lidská práva stal Roman Joch. Ten se nedávno hájil z mnohého, zač je svými odpůrci napadán. Není prý fašistou, svoji katolickou víru pokládá za přednost stejně jako negativní postoj ke školní výuce sexuální výchovy. „Nejsem proti sexu - zeptejte se mé manželky. Nejsem proti sexuální výchově - zeptejte se mých dětí. Jen jsem přesvědčen, že to všechno se má primárně odehrávat v rodině," uvedl Joch při té příležitosti pro ParlamentníListy.cz.

„Tato personální volba je sice šokující, ale není náhodná," soudí o Jochově jmenování Patočka a pokračuje: „Jedná se pouze o radikalizaci přístupu, který vynesl na post ministra životního prostředí Pavla Drobila." Právě šéfa toho tradičně „zeleného" resortu měl Patočka nejvíce na mysli, když upozorňoval na obsazování postů lidmi, kteří se se dříve projevovali nepřátelstvím vůči oboru, jímž se mají zabývat.

Nová iniciativa ProAlt přináší to, k čemu se levicové strany nepropracovaly

Potvrzením skutečnosti, že ministr Drobil nebude vyhovovat ekologickým aktiivistům nynějším i bývalým už bylo to, jak si notoval s prezidentem Václavem Klausem v energetické koncepci státu, financování projektů z peněz resortu a chystaných změnách ve Státním fondu životního prostředí. Hlava státu přijala Drobila zřejmě záměrně jako prvního z členů nové vlády.

Pro Patočku je proto nejslibnější událostí od voleb pondělní vystoupení iniciativy ProAlt, která svým ustavujícím prohlášením přinesla do debaty politické myšlení, na němž by bylo možné principiální alternativu k nynější vládě vystavět. „Obsahuje dost prostoru pro shodu se sociálními demokraty i rozumnějšími segmenty komunistů, ale navíc má v sobě i všechno to, k čemu se obě české levicové strany prozatím nedokázaly propracovat," konstatuje Patočka.

Čtěte také:

Nečasův poradce: Nejsem fašista. A nejsem proti sexu 

Drobil u Klause: Ministerstvo změním v normální orgán 

Nečasův kabinet může vládnout. Sněmovna mu dala důvěru 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…