Šéf odborů před Nečasem slovo "stávka" nepoužije

13.08.2010 9:06

Šéf odborů Jaroslav Zavadil prohlásil, že si chce s premiérem Nečasem body v programovém prohlášení vlády, s kterými nesouhlasí, vyříkat. Stávkou prý hrozit nebude. Zároveň však tvrdí, že pokud Nečasova vláda nic nezmění, nejspíše k nějakým střetům dojde.

Šéf odborů před Nečasem slovo "stávka" nepoužije

Nečasova vláda získala v úterý důvěru na základě svého programového prohlášení, k němuž má šéf odborových svazů Jaroslav Zavadil určité výhrady. 23. srpna má s premiérem schůzku, na které si s ním hodlá mnoho věcí vyříkat.

„Pokud by Nečasova vláda na všech věcech trvala, pokud by měly být zásahy do zákoníku práce takové, o jakých se hovoří, a důchodová reforma by měla oslabit průběžný pilíř financování, tak bychom se střetu nevyhnuli," uvedl Zavadil v rozhovoru pro LN a dodal, že za střet považuje demonstrace i stávky.

Před Nečasem slovo "stávka" nepoužiji

O stávkách však Zavadil podle svých slov slyší nerad. Tvrdí, že na schůzce s premiérem Nečasem nepoužije slovo stávka ani jednou. Za nejdůležitější téma k hovoru považuje Zavadil důchodovou reformu. Další prioritou je pak zákoník práce a zdravotnická reforma.

S ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem už jednal o smlouvách na dobu určitou, proti kterým odbory silně protestují. Zavadil tvrdí, že to není žádná záruka pro zaměstnance. Ohání se také tím, že na smlouvy na dobu neurčitou jsou vázány i hypotéky.

Zaměstnanci nemají u vlády žádnou podporu

Českomoravská konfederace odborových svazů nyní obviňuje stát, že postavil svou politiku na strachu o zaměstnání a zaměstnanci cítí jen malou podporu z jeho strany.

Odborům se také nelíbí, že chce vláda omezovat výdaje včetně sociálních dávek, a přitom nechce zvyšovat zdanění firem. „Když si vezmu poměr odvodů zaměstnanců a osob samostatně výdělečně činných, je ten rozdíl velký. Například u zdravotního pojištění není správné, aby podnikatel odváděl o třetinu méně než zaměstnanec a čerpal přitom stejnou zdravotnickou péči," tvrdí Zavadil.

Více:

Zavadil: Nechceme zaměstnance vracet na počátek 20. století

Ať si vláda udělá audit, vyzývá odborářský boss Zavadil

Odbory pohrozily demonstrací. Nechtějí vládní škrty

Foto:cmkos.cz

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mab

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

Výkupné

Kolik by se mělo platit za jednoho nepřijatého migranta a komu? Kdo bude rozhodovat a kontrolovat komu a na co byly peníze přiděleny? A není tak trochu jak obchodovat s býlím masem?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ať žije Ukrajina.“ Střelec na Fica: Důkazy se kupí jeden za druhým

15:15 „Ať žije Ukrajina.“ Střelec na Fica: Důkazy se kupí jeden za druhým

Juraj Cintula, který spáchal neúspěšný atentát na slovenského premiéra Roberta Fica, podporoval pror…