Povodňový fond pro zemědělce? Bude za něj orodovat Veleba

13.08.2010 14:03

Další novinka v souvislosti s povodněmi: Agrární komora hodlá iniciovat fond nepojistitelných rizik. Z něj by se pak hradily škody, které způsobí přírodní živly.

Povodňový fond pro zemědělce? Bude za něj orodovat Veleba

Do Fondu nepojistitelných rizik by měli podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby přispívat zemědělci, stát a pojišťovny. Veleba to řekl v pořadu Ozvěny dne Radiožurnálu.

Veleba chce o fondu teď jednat s ministrem zemědělství Ivanem Fuksou. „Stanovila by se tomu přesná pravidla, a když přijde takováto povodeň, tak ti postižení by velmi rychle dostali peníze," uvedl Veleba pro Radiožurnál.

„Toto, co přichází, tak to jsou nepojistitelné záležitosti, je to prostě přírodní živel, přírodní katastrofa. To já si neumím představit pojistit a myslím si, že žádná pojišťovna to nepojistí. A pokud by i pojistila, tak ty pojistné částky budou prostě horentní," zmínil dále.

Sklizeň v ČR bude nižší asi o 15 procent

Celková letošní sklizeň v České republice podle odhadu Agrární komory bude kvůli nepříznivému počasí až o patnáct procent nižší než loni. Zemědělci by tak mohli přijít zhruba o pět miliard korun.

„V tuto chvíli je podle mého odhadu teprve sklizeno, a máme 13. srpna a opět začíná pršet, do 35 procent ploch obilí. Loni touto dobou už bylo 70 procent. Ta situace je velmi vážná," dodal  Veleba.

Jenom v Libereckém kraji zemědělci odhadují škody po poslední povodni na zhruba 330 milionů korun. Pole a louky jsou nejen podmáčené, ale voda je zanesla také pískem a kamením. Podle Veleby například v okolí Frýdlantu to zemědělci vlastními silami nemohou zvládnout.

Růst cen obilí se podle něj nepodepíše na ceně pečiva, podražit by však mohlo maso.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…