Sobotka jako Kalousek: Musíme škrtat a propouštět

13.08.2010 21:03

Úřadující šéf ČSSD kritizuje vládu, že chce propouštět a šetřit. Sám však ve straně musí dělat totéž. Sociální demokracie se topí v dluzích.

Sobotka jako Kalousek: Musíme škrtat a propouštět

Bohuslav Sobotka a politici ČSSD kritizují kabinet Petra Nečase, že snižuje výdaje ministerstvům a ohlašuje škrty. Případně pozastavuje výstavbu dálnic. Kritizoval tak ministra dopravy Víta Bártu, že by o práci mohlo přijít až dvacet tisíc lidí.

I Paroubek tvrdě útočí na vládu. "Zaplať za 600 miliard deficitu z posledních čtyř let. Zaplať občane. Ale zvýšení daní to není. To jsou úspory. Úspory po Česku. Znamenají občane plať více, dostaneš za to méně. Méně veřejných služeb. To je rozpočtová odpovědnost," rozčiloval se Paroubek v pátek na Facebboku.

Ve své straně ale Sobotka musí dělat totéž, co naordinoval ministr financí Miroslav Kalousek ostatním ministrům.

Budeme šetřit a propouštět

"Budeme teď šetřit, snižovat platy, propouštět zaměstnance, abychom se volebního dluhu v horizontu dvou až tří let zbavili," říká exministr financí Sobotka v týdeníku Instinkt. Stranický dluh je tak pro něj daleko větším strašákem, než ten státní.

Sobotka kritizoval tak bývalé vedení ČSSD Jiřího Paroubka a jeho volebního manažera Jaroslava Tvrdíka. Přitom i on byl po Paroubkovi druhým mužem ve straně jako statutární místopředseda.

"Naše závazky, které naše velmi nákladná a neefektivní volební kampaň přinesla, zvládneme uhradit," tvrdí Sobotka s tím, že dluh není 700 milionů korun, ale pouhá desetina. "Neuhrazená část volebního úvěru bude šedesát až sedmdesát milionů korun. Toto jsou jediná relevantní čísla, o kterých má smysl hovořit," zdůraznil v týdeníku Sobotka.

Hospodařit umíme, ale cílili jsme na 32 procent

Odmítl, že by šéfové ČSSD nebyli dobrými hospodáři. Miloš Zeman totiž podepsal smlouvu s advokátem Zdeňkem Altnerem, jenž ČSSD vysoudil Lidový dům a stále se soudí se stranou o miliony. Paroubek zase neudržel na uzdě Tvrdíka.

"Není to o tom, že bychom neuměli hospodařit. Problém je, že jsme cílili volební úvěr na očekávaný výsledek, který potvrzovaly i průzkumy veřejného mínění. Teprve v posledních dvou měsících před volbami, když byla větší část těchto prostředků už utracena, došlo k výrazné erozi podpory sociální demokracie, takže jsme se z třicetiprocentní podpory dostali na dvacet dva," vysvětloval Sobotka.

Řešení pak vidí v zavedení limitů na volební kampaně pro politické strany. "Limity pro výdaje politických stran jsou jednou z věcí, kterou bychom v tomto volebním období chtěli v parlamentu prosadit," nabízí lék na předvolební stranické utrácení šéf ČSSD.

Související:

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: azz

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Benda k čachrům s vědeckými pracemi: Kdybych věděl, že bude toto téma, tak nepřijdu

13:05 Benda k čachrům s vědeckými pracemi: Kdybych věděl, že bude toto téma, tak nepřijdu

O výměně ministrů pro vědu, výzkum a inovace a o korespondenční volbě diskutovali v Partii na CNN Pr…