Dluhy za obří kampaň dusí ČSSD. Prodej majetku krajní variantou

03.06.2010 11:17

Přepočítali se! Sociální demokraté spustili masívní předvolební kampaň, ale výsledek vynaloženým nákladům vúbec neodpovídal. A tak se uvažuje i o prodeji stranického majetku, píše iDNES.cz.

Dluhy za obří kampaň dusí ČSSD. Prodej majetku krajní variantou

Kromě slabšího volebního výsledku, než očekávali, musí teď sociální demokraté řešit, jak zaplatit dluhy za obří volební kampaň. A také kde vzít další peníze na agitaci před blížícími se podzimními komunálními a senátními volbami. Nejkrajnější variantou je prodej stranického majetku. V nadsázce řečeno: ČSSD by mohla přijít o střechu nad hlavou, uvádí iDNES.cz v narážce na možný prodej Lidového domu.

Nový lídr socialistů Bohuslav Sobotka nepopírá, že za billboardy, letáky a inzerci v médiích zaplatila ČSSD kolem 400 milionů korun. Další miliony ji stálo turné po Česku. Oficiálně dosud strana hovořila o útratě kolem 200 milionů.

O finančních potížích se do pátečního jednání špiček ČSSD mluvit nebude

Podle nejnovější analýzy volebních nákladů, kterou představila společnost Kantar Media, investovala ČSSD do kampaně tři čtvrtě miliardy korun. Její odhad se však odvíjí od ceníkových cen za reklamu. Volební manažer ČSSD Jaroslav Tvrdík oponuje, že inzeráty a billboardy nakupoval s výraznou slevou.

Nicméně sociální demokraté nepopírají, že mají finanční potíže. Do pátečního jednání vedení strany však odmítají hovořit o podrobnostech. Nízký zisk hlasů ve volbách znamená, že kromě ztráty vlivu dostanou i méně peněz od státu - mělo by to být „jen" zhruba 180 milionů. A to na pokrytí dluhů a další kampaň ke komunálním volbám nestačí.

Na historický majetek se sahat nebude, ale sníží se provozní výdaje

Strana navíc nemůže využít svou „kasičku" - společnost Cíl, kam kdysi uložili stamiliony z prodeje pozemků kolem Lidového domu. „ČSSD zde měla uložené peníze, které už ale vyčerpala. Nyní musí získat peníze z příjmů a úvěrů," cituje iDNES.cz Květoslavu Kořínkovou z dozorčí rady Cíle.

Mezi socialisty se mluví o tom, že strana bude muset prodat další pozemky. Pokud by pokračovala v takto rozhazovačném hospodaření, mohla by přijít i o své sídlo. „Máme ještě nějaký historický majetek," vysvětloval Tvrdík, proč se strana nedostane do insolvence. To nehodlá úřadující šéf Sobotka dopustit. „Budeme muset snížit provozní výdaje a šetřit úplně všude," připouští.

Související:

ČSSD řeší dluhy po Tvrdíkově kampani, za volby dostane málo peněz 

ČSSD nyní dluží miliardy švýcarské firmě, říká Altner 

Foto: Hans Štembera

reklama

autor: jih

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…