Kaplický v kurzu. Odpůrci prý nejsou komunisté a pitomci

14.08.2010 19:03

Podle poslance ODS a starosty Prahy 6 Tomáše Chalupy je dobře, že došlo k reinkarnaci diskuse o stavbě kontroverzní nové budovy Národní knihovny zesnulého architekta Jana Kaplického.

Kaplický v kurzu. Odpůrci prý nejsou komunisté a pitomci

Projekt se Chalupovi líbí a to prý říká od samého počátku. Letná mu nevadí, na druhou stranu není příznivcem toho, aby zlatá kopule chobotnice vytvářela novou dominantu Prahy v konkurenci věžím sv. Víta.

Chobotnice nesmí narušit panorama Prahy

„Že by bylo tak jednoznačné, že to nehrozí, to si tak jist nejsem, zvláště v zimě. Proto by dnešní studie neměla být řešením definitivním. Na druhou stranu představa, ze lze projekt přenášet jak krabičku zápalek, je naivní a těžko představitelná. Blob byl malován pro Letnou, to je zkrátka fakt," uvedl Chalupa.

Financování projektu je podle něho velmi nejisté a stát na něj nemá finanční prostředky. Navíc nejisté jsou i jeho celkové náklady, což by měl podle něho projekt umět garantovat ve svém počátku. „Rozpětí v řádu miliard bez garance maxima se mi jeví jako mimořádně nebezpečné. Rozumím, že ve stádiu studie nelze mít hotový rozpočet, ale určitý odhad s garanci x-procentního výkyvu by přeci jen být mohl. Zvláště, když byl stanoven rámec," míní Chalupa.

Veďme diskusi bez emocí

Chalupa je rád, že se znovu otevřela diskuse, ale ta by se podle něho měla držet na racionální a slušné úrovni. Sám chce do debaty přispět svým návrhem, který předloží v srpnu.

„Nedělejme nové nálepky a nevábná přirovnání. Netvrďme, že příznivci stavby jsou jediní zodpovědní bojovníci a praví milovnici Prahy. Stejně tak jako netvrďme, že každý, komu se projekt nelíbí, je kulturní ignorant či rovnou pitomec, a to ještě s komunistickým myšlením. Není též pravda, ze jen příznivcům leží osud Prahy opravdu na srdci. To se nedokazuje tím, že hlasitě křičím. Škoda, ze to nedokázala sbírka, bohužel skončila s ostudným výsledkem. Zkrátka: Ono to zase není tak úplně černobílé, ani to není deset nula," zdůraznil Chalupa.

Reinkarnace chobotnice

Představitelé ČSSD a TOP 09 nedávno reinkarnovali projekt zesnulého architekta Jana Kaplického. „Rozhodně jako návrh do programu napíšu, že Praha vytvoří územní a plánovací podmínky proto, aby stát mohl tuto investici v lokalitě, kam byla plánována, realizovat," uvedl předseda pražské TOP 09 František Laudát.

Pro stavbu takzvaného blobu se vyslovila také kandidátka na primátorku za Věci veřejné Markéta Reedová, podle níž by se mohl vystavět na místě chátrajícího Paláce kultury na Vyšehradě. Se stavbou „chobotnice" souhlasí například i pražský lídr ČSSD Jiří Dienstbier mladší. Šéf pražské ODS Boris Šťastný nevyloučil podporu blobu na Letné v případě, že by stavba nebyla drahá.

Prezident proti

Velkým odpůrcem stavby „chobotnice" na Letné je prezident republiky Václav Klaus, který v nadsázce pronesl, že pokud by se měla Kaplického knihovna postavit, sám se po vzoru radikálních levicových ekologistů připoutá k bagru, aby tomu zabránil.

Dále čtěte:

Fotokoláž: rep

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…