Paroubek je pryč, to je príma, cítí expředseda z ČSSD

15.08.2010 12:09

Bývalý šéf sociální demokracie Jiří Paroubek po volbách rezignoval na svou funkci. Od té doby se na televizních obrazovkách neobjevil. Až teď.

Paroubek je pryč, to je príma, cítí expředseda z ČSSD

Václav Moravec se ve svém pořadu chce Paroubka ptát na volby. Bývalý lídr má s odstupem zhodnotit předvolební kampaň i výsledky voleb. Na řadu pak přijde ČSSD a její vnitřní problémy.

Začátek pořadu se nesl v připomínce největších akcí z doby Paroubkova premiérování. Zákaz zahraničních cest Václavu Klausovi, CzechTek i jeho památné schvalování zákonů s Marťany. Pak došlo na ČSSD a na kolegy, které Paroubek protežoval, a kteří do něj prý teď nejvíce kopou. 

Odstranit Paroubka a Davida a je vyhráno? Těžko

"Rozmnožili se nám kandidáti na předsedu stran," usoudil Paroubek. "Ti ale pokud se vymezují, tak se vymezují vůči mně, to opravdu nechápu."

Přitom by se měli vymezovat vůči koalici. "Nový volební manažer vidí situaci dost zjednodušeně. Říká si: 'Paroubek je pryč, to je príma, teď odstraníme Michala Davida a budeme vyhrávat.' Jesi tohle Hamáčkovi vyjde, bude to politický zázrak."

Spíš bude kandidovat Petra než já

U otázky, zda bude opět kandidovat do vedení ČSSD, se Paroubek rozesmál. Prý se také dozvěděl, že jeho manželka Petra bude kandidovat na místopředsedkyni.

"Obojí je výmysl. Dokonce je skoro pravděpodobnější, že bude kandidovat manželka, než že bych kandidoval já."

Hašek nebo Sobotka? Rath

Kdo by na jeho místo měl nastoupit, nechce Paroubek příliš komentovat. Přiznal ale, že si vždy myslel, že by byl skvělý vůdce ze Středočeského hejtmana Davida Ratha.

"David Rath má koncepční myšlení. Nechápal jsem útoky na něj, je to člověk velmi užitečný. Myslel jsem si, že by někdy, nemuselo by to být nutně hned teď, mohl ČSSD vést," uvedl.

Pravice alá Hitlerova SA? No samozřejmě

Dle očekávání se Moravec zeptal i na ostrý komentář, který se včera objevil na Paroubkově facebookovém profilu. Srovnával v něm českou pravici nepřímo s Hitlerovou SA. V přímém přenosu potvrdil, že to skutečně myslel vážně.

"Všechno začíná nenápadně," řekl. "Tak to přeci bylo i ve Třetí říši." Také dodal, že si nemyslí, že by to s komentářem nějak přehnal.

Více: Paroubek řádí: Srovnal trojkoalici s Hitlerovými SA

Facebook si podle svých slov osvojil po odchodu z Lidového domu. "Jako předsedovi mi nosili informace na podnose, teď už nejsem předsedou, tak si musím hledat informace jinde. Navíc mi bylo řečeno, že Právo ani pravicová Mladá fronta nechtějí tisknout mé články, no tak se musím vyjadřovat jinde."

Zmínil Facebook a svou publikační činnost na blogu při serveru Aktuálně.cz. "Naprosto v této zemi chybí pluralita médií," zdůraznil. Je třeba kvalitního média, kde by se lidé skutečně něco dozvěděli. Proto chce sám založit levicový časopis.

Možná i na jeho stránkách bude kritizovat, že ve sněmovně jakožto v kontrolním orgánu je Kateřina Klasnová, která asi těžko bude nějak postihovat chyby vlády, když v ní má manžela. Nebo do podrobností rozvede chyby Miroslava Kalouska, který Česko zadlužil a nejspíš mu ani do budoucna nijak nepomůže.

Nakonec se Paroubek svěřil, že hodlá navíc psát ještě knihy, téměř ve velkém. Naplánované má zatím dvě - knihu o zahraniční politice a státnících, s nimiž se setkal. Druhá kniha by se měla jmenovat "Byl jsem u toho" a měla by mapovat historii sociální demokracie až do současnosti.

Čtěte:

Paroubek chce znovu vládnout straně, tvrdí zdroj z ČSSD

Paroubek: Ta vláda vydrží. V ČSSD nekandiduji

Petra Paroubková: Jiří stříhá trávu v noci s baterkou

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…